30.09.2021. u 09:28

Jesmo li stvorili dvoglavo čudovište? Ni prvi ni zadnji put. Da, krivnja je i na nama u medijima, jer već u praskozorje pandemije trebali smo medijski upotrebljive likove iz znanstvenog svijeta, pojedince na koje smo se uvijek mogli osloniti da će biti na raspolaganju naiskap ispiti medijski eter kad god nama to zatreba. No, naravno, kao s Amerima i talibanima, nije baš sve išlo po planu. Naravno, i oni su imali i neke svoje planove.

Tijekom prvog pandemijskog vala ni dr. Lauc i Mr. Bakić doista nisu izgovarali ništa manje ni više gluposti nego bilo koji drugi stručnjak kojeg smo posadili pred kamere. Bilo je to vrijeme kad su apsolutno svi lutali, kad su se saznanja o virusu mijenjala na dnevnoj razini, a mi smo od tih sugovornika ponekad ultimativno zahtijevali odgovore koje oni realno nisu mogli dati, ponašajući se prema njima kao da oni doista posjeduju kristalnu kuglu u kojoj mogu vidjeti prošlost i budućnost.

Znanstveni integriteti našom novinarskom krivnjom doista su prečesto bili na prevelikoj kušnji, no s vremenom većina tih pop znanstvenika ipak je došla sebi i koliko-toliko se disciplinirala, odustavši od divljih neznanstvenih spekulacija i neodrživih predviđanja – za razliku od pojedinaca, koji, postavši medijske zvijezde i ovisnički navučeni na podršku sve veće virtualne sljedbe pandemijskih skeptika i antivaksera, jednostavno nisu znali kako odoljeti.

Već na jesen 2020. godine popustili su zovu tamne strane, počevši, svjesno ili ne, besramno udovoljavati raznoraznim teoretičarima zavjera. Bizarni savjeti poput onih da je preko ljeta najbolje vrijeme za zaraziti se možda su uz malo benevolencije mogli biti pripisani nespretnostima izvučenim iz konteksta, no, ono što je uslijedilo teško se može opisati drugačije nego kao neumorna dobro organizirana kampanja za relativizaciju pandemije i njenih žrtava, bitka bez ikakve mjere protiv svih epidemioloških mjera, a zatim i sustavno potkopavanje nacionalne kampanje za masovno cijepljenje.

Podrazumijevalo je to, a i dalje podrazumijeva, konstantno prekomjerno bombardiranje preko društvenih mreža, svakodnevno na desetke novih statusa i krivulja koji bi trebali dokazivati unaprijed postavljene teze. Taj nevjerojatni, silni trud, iz dana u dan već godinu i pol, posao za koji bi netko drugi zaslužio barem prosječnu plaću, možda bi Gospodaru Glikana i Gospodaru Grafova priskrbio i neko odličje zasluga za narod, da se isto tako gotovo iz dan u dan nije dokazivalo da je utemeljen na nedostatnim ulaznim podacima i proizvoljnim korektivnim faktorima. Suprotno njihovoj influencerskoj samohvali, njihova predviđanja u ključnim pitanjima jednostavno su dokazano – katastrofalno pogrešna. 
Početkom studenog 2020. godine dr. Lauc tako tvrdi da je “Zagreb već prešao vrhunac vala, a Hrvatska polako prelazi taj vrhunac”, šest dana kasnije domeće da je” što se tiče broja slučajeva, ovo zadnji veliki val”. U stvarnosti, uzlet je zaustavljen tek po uvođenju novih mjera polovicom prosinca, uz strahovit danak u broju umrlih. Lauc će svega nekoliko dana nakon toga objaviti da je pandemija “kolabirala u svega dva tjedna”, a zatim i slavodobitno ustvrditi da je pandemija gotova. To će još bezbroj puta ponoviti tijekom ove godine, nimalo dirnut činjenicom da je više ljudi umrlo nakon te njegove izjave nego prije nje, da je u Hrvatska prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020., zabilježila najviši mortalitet nakon Drugog svjetskog rata, te da je upravo prosinac 2020. godine bio rekordan po višku smrti. Od početka pandemije do srpnja 2021. gotovo 10 tisuća smrti “viška”.

Samo ti podaci trebali su biti dovoljni da se dr. Lauc i Mr. Bakić ušima pokriju preko usta i više nikad javno ne progovore o pandemiji. Umjesto toga, posve ista priča iznošenja šarlatanskih, odnosno znanstveno nepotkrijepljenih tvrdnji te relativiziranja broja umrlih ponavlja se i usred trećeg vala, kad je zabilježen rekordni svibanj po broju umrlih. 
Iz njegova nastupa u NU2 dalo bi se zaključiti da je Lauc ipak donekle stao na loptu, jer nikad do sada nije govorio toliko u prilog cijepljenja, zbog čega su ga neki već optužili da se prodao.No, pažljiviji slušatelj primijetit će da Lauc i dalje ne poziva na cijepljenje protiv korone, te da ostaje protivnik masovnog cijepljenja. Umjesto toga, poziva na cijepljenje protiv – gripe, “jer je to važnije nego cijepljenje protiv korone u ovom trenu”. Naravno, i gripa jest opasna bolest, a ukidanje mjera protiv korone moglo bi stvarno dovesti i do povratka gripe, no opća publika tu izjavu percipirat će uglavnom kao potvrđivanje antivakserskih tvrdnji o COVID-u kao “samo malo jačoj gripi”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?