14.02.2021. u 11:30

Srpska pravoslavna crkva bira svog poglavara 18. veljače u Beogradu nakon što je patrijarh Irinej preminuo od COVID-a. Na društvenim mrežama kruže glasine kako bi Hrvatska mogla pobijediti u važnom natjecanju usred Beograda jer ovdašnji srpski mitropolit Porfirije Perić slovi za najozbiljnijeg kandidata za Irinejeva nasljednika, piše Večernji list BiH. 

Mitropolit Porfirije Perić u Zagrebu je punih šest godina i za to vrijeme uspio je izgraditi dobar odnos s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom te se stoga njegov mogući izbor u zagrebačkim intelektualnim i vjerskim krugovima čita kao dobar za buduće odnose Katoličke i Srpske crkve. Porfirije pripada srednjoj generaciji episkopa jer u SPC-u ne može nitko biti umirovljen zbog starosti. Odnedavno je i redoviti profesor na Pravoslavnome fakultetu u Beogradu.

Mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav glede neovisnosti Kosova, što jest bitno olakšanje srbijanskome predsjedniku Aleksandru Vučiću, kojem i ovih dana, uz čestitke za praznik, nova američka administracija šalje poruke o potrebi priznavanja kosovske neovisnosti. S patrijarhom koji ima Porfirijeve stavove o Kosovu i Vučiću će svakako biti lakše donijeti odluku o kojoj, praktički, ovisi i europski put zemlje. Glas Crkve, kada je Kosovo u pitanju, od iznimne je važnosti srbijanskome predsjedniku i on, očito, očekuje da Porfirije umiri glasove u vrhovnome tijelu Crkve koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.

Pozornost na sebe Porfirije je nedavno privukao nakon što je biskup Košić prepričao kako mu je osobno Porfirije kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca, usporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom, kojeg slave svi Srbi. Iz te izjave dio teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije nadišao uske okvire iz kojih je Srpska crkva godinama promatrala Stepinca i da je konačno došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju, koje opterećuje odnose dviju crkava. Iz istih krugova stoga i stižu očekivanja da će iz šešira 18. veljače (a u šeširu će se naći tri imena) biti izvučeno baš njegovo ime.

Porfirije slovi i za veoma liberalnu osobu kada je riječ o seksualnosti, što se u srbijanskim medijima demonstriralo njegovom fotografijom sa srbijanskom premijerkom koja dolazi iz LGBT populacije, a koju su tvrdokorni nacionalisti, poput mitropolita Amfilohija, kritizirali. Naši sugovornici iz Beograda pak misle da je Porfirije tom fotografijom zapravo samo činio uslugu predsjedniku Vučiću.

Oni u Srbiji koji nisu naklonjeni srbijanskome predsjedniku nisu raspoloženi na mjestu novog poglavara SPC-a vidjeti zagrebačkog mitropolita jer smatraju da je Vučićeva podrška Porfiriju otvoreno miješanje države u poslove Crkve i to im nije prihvatljivo. Važno se podsjetiti da je i posljednji srpski patrijarh, Irinej, imao blizak odnos s Aleksandrom Vučićem, zbog čega je bio meta napada u Srbiji, čak i od pojedinih vladika. Taj dio Srbije ne bi želio da se opet na za Srbe tako važnom mjestu nađe netko tko bi blisko surađivao s državom rušeći sekularnost države i samostalnost Crkve.

Drugi Porfiriju zamjeraju sklonost raskošnom životu, stavljajući pod znak pitanja na koji je način stjecao novac. Spočitavaju mu biznis iz manastira u kojemu je ranije služio, ali i članstvo u REM-u (regulatorno tijelo u Srbiji).

Ako je suditi po Porfirijevim uzorima, na čelo Srpske crkve došao bi čovjek blizak Ruskoj crkvi jer učitelj zagrebačkog mitropolita Irinej Bulović postao je jedan od najvećih rusofila u posljednjih nekoliko godina, premda mu kritičari vrlo rado citiraju izjavu, ne tako davno rečenu, da se rodio kao Srbin, a da će umrijeti kao Grk, čime zapravo sugeriraju Bulovićevu prevrtljivost.

Što se Hrvatske tiče i njezinih budućih odnosa sa Srbijom, posebice sa Srpskom crkvom, mitropolit Porfirije osoba je koja bi te odnose svakako unaprijedila. Porfirijev stav o Alojziju Stepincu prva je dobra naznaka kako bi se odnosi dviju crkava mogli pomaknuti s mrtve točke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?