Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Hoće li, kao mnogi drugi, i Nacionalni plan razvoja zdravstva ostati u ladici?

29. studenoga 2021. u 10:20 0 komentara 58 prikaza

Skup lijepih želja, po pravilu tako najčešće nazivaju razne nacionalne strategije i planove koji se periodično sastavljaju i na koje se poziva, a kojima prečesto glavna funkcija bude skupljanje prašine po ladicama. Dobrih namjera ne manjka ni u Nacionalnom planu razvoja zdravstva do 2027. godine koji je trenutačno u javnom savjetovanju. U njemu se među prioritetima javnozdravstvene politike planiraju unaprijediti zdrave životne navike stanovništva, čime bi se učinkovitije prevenirale bolesti koje su glavni uzročnici pobola i smrtnosti – krvožilnih i zloćudnih bolesti, a i ostale. Pomozi sebi pa će ti pomoći i drugi, narodna je izreka koju slijedi i nacionalni plan pa je unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite drugi prioritet, a on podrazumijeva i jačanje primarne zdravstvene zaštite, one koju polako već godinama gubimo po ruralnim područjima i otocima. Među ostalim se planira uspostava regionalnih centara izvrsnosti u kojima će se obavljati najsloženije operacije na pacijentima, pa bi se tako onkološki pacijenti operirali i primali radioterapiju u regionalnim centrima izvrsnosti, a kemoterapiju u zdravstvenoj ustanovi niže razine i bliže mjestu prebivališta. Nacionalni okvir za borbu protiv raka do 2030., koji je donesen, čvrsto je najavio transformaciju onkološke skrbi u Hrvatskoj i znatno unapređenje ishoda liječenja, baš kako se to sada planira i s dostupnošću i kvalitetom skrbi za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti te nizom drugih. Među ostalim, pobrojeni su i detalji strategije za ljudske resurse u zdravstvu te najavljena izrada strateškog okvira za dugoročno održivo financiranje zdravstva, a zacrtana je i potreba središnje pedijatrijske bolnice te revitalizacija Imunološkog zavoda, koja je već pokrenuta.

Nemalo toga već je bilo zadano u nekim ranijim planovima kojima je rok trajanja istekao a da se zacrtano nije ostvarilo. Naprotiv, neke su se stvari dodatno pogoršale. Ordinacija obiteljske medicine sve je manje, a gotovo dvije godine pandemije i neviđen otpor izlazu iz te situacije – cijepljenju – praktički su paralizirali zdravstveni sustav. Ostaje samo nadati se da će se bar dio ovog najnovijeg plana realizirati i da će se bar neke stvari pomaknuti s mrtve točke. Do sljedećeg plana.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.