Herc iskrice

Diskriminacija bilo koga nije u skladu s olimpijskim duhom i idejom!

23.02.2024.
u 13:09

Ova godina u znaku je 110. obljetnice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, 40. obljetnice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i 30. obljetnice potpisivanja Washingtonskog sporazuma o hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji. Okrugla obljetnica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu bučno je obilježena, a kako će biti obilježene 110. obljetnica hica Gavrila Principa u Sarajevu i Banjoj Luci, inicijalne kapisle Velikog rata, i 30. obljetnica Washingtonskog sporazuma kojim je prestao nesretni sukob Bošnjaka i Hrvata u BiH, ostaje za vidjeti i čuti.

Sarajevo se prisjetilo veljače 1984. godine kada je ovaj grad bio centar svijeta te proslavilo ideju olimpizma. Riječ je o filozofiji kojom se sjedinjuju kvalitete tijela, uma, duha i volje, glavnih odlika čovjeka. Ideja olimpizma nastoji spojiti sport s obrazovanjem i kulturom te tako stvoriti način života, uz poštivanje univerzalnih moralnih načela. Olimpizam nastoji primijeniti sport kao odgojno sredstvo u cilju odgajanja mladih osoba koje će krasiti prijateljstvo, solidarnost, poštovanje dostojanstva drugoga, fair play, uz isključivanje bilo kakve diskriminacije i neprijateljstva.

Pod pojmom Olimpijske igre smatraju se svegrčke igre koje su se održavale u antičkoj Grčkoj u slavu boga Zeusa, a u moderno doba međunarodna natjecanja u brojnim sportovima, koja se održavaju svake četvrte godine. Postoje Ljetne i Zimske olimpijske igre. A sve je počelo prije točno 2800 godina! U Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" stoji: "Antičke igre održavale su se u grčkom svetištu Olimpiji na Peloponezu u starogrčkoj državi Elidi. Smatra se da su se odigravale od 776. godine prije Krista, kada su dobile svegrčki značaj i od kada se bilježio pobjednik." Olimpijada je u antičko vrijeme bilo razdoblje od četiri godine, razmak između dviju uzastopnih Olimpijskih igara. Na inicijativu francuskog humanista Pierrea da Coubertina 1894. godine utemeljen je Međunarodni olimpijski odbor u cilju obnavljanja Olimpijskih igara, a prve su održane u Ateni 1896. godine. Sve poslije je nova povijest Olimpijskih igara.

Sarajevo je imalo sreću biti domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, dobrim dijelom i zbog činjenice da je zbog tadašnjih političkih napetosti između NATO-a i Varšavskog pakta "bilo pametno" da se igre održe na - neutralnom terenu. Bilo je sumnji u to može li Sarajevo stići izgraditi zahtjevna borilišta. Planine u blizini Sarajeva bile su kao stvorene za to, uspjelo se s izgradnjom borilišta i potrebnom infrastrukturom. Sarajevo se "ušminkalo", a olimpijski duh zaživio je gradom. Bilo kako bilo, Sarajevo može biti ponosno na te dane, ali mora gajiti ideju i duh olimpizma. Navijači nogometnog kluba Sarajevo prošle nedjelje zasuli su topovskim udarima nogometaše NK Široki Brijeg pri njihovu bijegu u tunel stadiona Koševo, na kojem je prije 40 godina bilo upriličeno svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara. Samo zato što su u fer borbi gosti iz Širokog Brijega bili bolji i pobijedili. Bili su to u neku ruku i topovski udari na ideju i duh olimpizma.

Olimpijski duh nastojali su u najboljem svjetlu pokazati organizatori obilježavanja 40. obljetnice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Stigao je i Slovenac Jure Franko, osvajač srebrne medalje u veleslalomu na tim igrama, klizačica Sanda Dubravčić iz Zagreba, koja je zapalila olimpijsku baklju… Jure se prisjetio tih dana ponosa i slave kad se u Sarajevu govorilo: "Volimo Jureka više nego bureka!" Jure je nasmijao Sarajlije preporukom umjetnoj inteligenciji da oproba sarajevski burek kako bi više znala o njemu. A umjetna inteligencija bi mu možda uzvratila:

- Jela sam burek sa sirom. Nema nikakve razlike od sirnice!

Sarajevo je tih dana slavilo slovenske skijaše, a samo nekoliko godina potom Mujo i Haso su nasamarili skupinu Slovenaca kod hotela Holiday Inn, koji je izgrađen zahvaljujući Zimskim olimpijskim igrama. Skupina turista iz Slovenije stigla je zrakoplovom u Sarajevo, a kad su Slovenci dovezeni do Holiday Inna, gdje su bili osigurali smještaj, upitali su Muju i Hasu kojim putem će najzgodnije stići do ulaza u hotel. Mujo im reče:

- Okolo!

Slovenci uzeše teške kovčege te krenuše najdužim putem do ulaza u hotel, a Haso upita Muju:

- Zašto ih nasamari, jarane?

- Kad neće nositi štafetu, neka nose kovčege – objasni mu Mujo. Što nije bilo nimalo u skladu s idejom i duhom olimpizma!

Prije dvije godine ozbiljno se govorilo o tome da bi se Zimske olimpijske igre 2030. mogle održati u Barceloni i Sarajevu! Za to bi trebalo renovirati borilišta na planinama kod Sarajeva. No, Barcelona je povukla kandidaturu pa je i Sarajevo otpalo kao drugi domaćin svojim drugim Zimskim olimpijskim igrama. Postavlja se pitanje zašto Sarajevo ne renovira olimpijska borilišta za druga velika natjecanja u zimskim sportovima, što bi svakako doprinijelo razvoju zimskog turizma, ne samo na sarajevskom području već posredno u čitavoj BiH. No, ima mišljenja da su brojna olimpijska borilišta u tolikom rasulu da bi njihovo renoviranje bilo skuplje od izgradnje novih. Po onoj: "Skuplja pita od tepsije!" Ili burek, svejedno! Sarajevo treba gajiti olimpijski duh, ali i svoju znanu duhovitost pa se sjetismo jednog vica. Na otvaranju nekih Olimpijskih igara osoba zadužena za pozdravni govor počela je ovako:

- O, o, o, o…

- Ne čitaj to, to su olimpijski krugovi – doviknu joj netko iz organizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?