Kolumna Joze Pavkovića

“Bosansko proljeće” isprobano na sibirskoj hladnoći

06.03.2018.
u 07:00

Koju temu odabrati za današnju kolumnu “BIH, NE BIH”? Nekoliko ih se nametnulo za komentar. Prebirem po bilješkama. Svaki od događaja posljednjih sedam dana zaslužuje posebnu analizu. Podvlačim najvažnije; blokade branitelja, predaja upitnika, raskol u SDA, proslava Dana neovisnosti BiH, regionalni razgovori...

Možda će bolje od komentara stanje u BiH oslikati tek djelić moga prošlotjednoga dnevnika. 
Srijeda: Danas Predsjedništvo BiH u Sarajevu predaje Junckeru i Hahnu europski upitnik. I ovaj datum označen je povijesnim. Poput mnogih, i ja zbog sastanaka trebam taj dan biti u Sarajevu. Međutim, u Konjicu iznenađenje.

Nezadovoljni branitelji potpuno su blokirali cestu. Pred ulazom u tunel cestu je prepriječio balvan, a iza njega bivši pripadnici Armije BiH. U kolonama nervozni putnici. Obilaznih cesta i nema. Kaos pojačavaju informacije kako su i na drugim mjestima branitelji Armije i HVO-a blokirali prometnice. Vraćam se u Mostar. U Sarajevu je ionako hladno. Minus 20 je na planinama.

Četvrtak: Specijalci su uz dogovor s braniteljima deblokirali cestu. Popodne krećem u Sarajevo. Prijam je u Predsjedništvu u povodu Dana neovisnosti BiH. Sustižu me službena vozila pod rotacijama. Bošnjački vrh vraća se s proslave u Mostaru. Tamo su postavili najviši jarbol (30 m) s bh. zastavom. Vijori se na Veležu iznad natpisa “BiH volimo te”. Kao “inat” zapadnom, hrvatskom dijelu grada. Visoki zvonik na crkvi (107 m) i križ na brdu Hum (33 m) “uzvraćaju” istom visinom. Moj pokušaj odlaska u glavni grad BiH opet je bio neuspješan. Ovaj put zbog snijega. Tegljači su zaglavili na skliskoj cesti. Daleko je Sarajevo.

Petak: Blokade su još uvijek kod Tuzle i kod Bijače. Njihovu dramu zasjenila je vijest iz Banovića. Tamo je čak 1300 članova SDA napustilo svoju stranku i prelazi u novu - PDA. Iza svega stoji moćni Mirsad Kukić. Koji se sukobio sa središnjicom SDA.

Subota: Kod Tuzle (Šićki Brod) uz manje incidente specijalci su deblokirali prometnicu. Predstavnici HVO-a i Armije izjavljuju kako su oni “jedno”. Eto, konačno pomirba. Vlasti optužuju kako iza prosvjeda stoje “neki političari”.

Nedjelja: Analiziraju se posljedice snježnoga nevremena i velikih “minusa”. Danas je nekako toplije. Iako je ugodnije, svi se boje visokih temperatura. Otopljeni snijeg i velike kiše donijet će nove nevolje. Svi se boje poplava.

Ponedjeljak: Analitičari i političari komentiraju što će donijeti današnja (utorak) trilaterala u Mostaru. Dolaze predsjednici Srbije i RH. Vučić je i zadnji put nakon izborne pobjede došao u Mostar. Zanimljivo.

I evo, dragi čitatelji, procijenite što biste od ovotjednih događaja odabrali za kolumnu; predaju upitnika, blokade branitelja, hladnoće, “inat-zastavu”, raskol u SDA, trilateralu... Ili je sve to zajedno možda najbolji komentar o stanju u državi. U svakom slučaju, nagovještaj vrućeg “bosanskog proljeća” isproban je posljednjih nekoliko dana na sibirskim hladnoćama. Što li BiH tek čeka kada zagrije?!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?