13 MJESECI OD IZBORA

Kolaps politike i ekonomije

prosvjed (1)
Daniel Kasap/Pixsell
25.10.2011.
u 10:21

Jučerašnji prosvjedi u Hercegbosanskoj županiji su zadnja opomena političarima

Neuspostavljena vlast na državnoj razini, problematična vlast u Federaciji BiH te vakuum koji vlada u trima županijama stalno generira političke i ekonomske probleme, a uz nadolazeći val ekonomske krize, mogao bi dovesti do ozbiljnijeg pucanja ‘šavova’ u većem bh. entitetu. Nedavno su to bili radnici Krivaje, rudari, metalna industrija, sindikati u Posavini, radnici gradskog prijevoza u Sarajevu, vlakovođe, a jučer je Koordinacija sindikata Hercegbosanske županije održala jednosatni štrajk upozorenja.

Novi prosvjedi

Od 9 do 10 sati štrajk je održan u svih šest općina ove županije u ustanovama zdravstva, obrazovanja i MUP-a, a razlog je što, premda je prošlo više od godinu dana od općih izbora, županijska izvršna vlast još nije formirana, a taj proces nije do kraja realiziran ni u zakonodavnoj vlasti (Skupština HBŽ-a). Zbog svega toga sindikati nemaju ni poslodavca, a ni partnera za pregovore, i to u situaciji kada se ne poštuju ni odredbe ranije potpisanih kolektivnih ugovora. Koordinaciju sindikata čine Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja, Sindikat djelatnika MUP-a, Neovisni sindikat djelatnika u srednjim školama, Sindikat liječnika, Strukovni sindikat medicinskih sestara-tehničara i Sindikat pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva. Iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno zaposlenici su podržali štrajk upozorenja i pridružili mu se, a Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava, koju čine nevladine i sindikalne organizacije u javnom i privatnom sektoru HBŽ-a i ŽZH, uputila je pismo potpore. Ako uskoro ne bude napravljen pomak u konstituiranju vlasti, štrajk upozorenja mogao bi prerasti u opći štrajk, rečeno je iz Koordinacije sindikata HBŽ-a. Surova je to stvarnost, a kada se pridodaju stalni pokušaji podizanja nacionalnih napetosti koje su prouzročene isključivanjem Hrvata iz vlasti iz Federacije BiH, stvara se opasno ozračje u kojemu nema nikakvih uvjeta za bilo kakav napredak. Posve je jasno da će ovakva struktura vlasti biti neodrživa. Naime, ‘manje’, hrvatske stranke platforme neće biti u Vijeću ministara niti bilo gdje u vlasti gdje su većinske hrvatske županije, a istodobno predstavljaju taj narod u vlasti u FBiH.

Samo optužbe

Ostane li ovakav raspored političkih snaga, trogodišnja vlast će, koliko je preostalo do novog izbornog ciklusa, biti obilježena međusobnim optuživanjem i zastojem u svim reformama. Mogu se očekivati u tome slučaju nove konfrontacije Hrvata i Bošnjaka te da projekt ‘zapadne Njemačke’ bude reinkarnacija lošije strane berlinskoga zida koji je bio pod čeličnom 
zavjesom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?