NOVI PRITISCI

Kod međunarodne zajednice i SDS-a se lobira za mandatara

predstavnicki
VL FOTO
05.07.2011.
u 09:59

Može se dogoditi da 2. krug glasovanja bude obavljen na sjednici 14. srpnja

Nakon što imenovani mandatar Slavo Kukić nije dobio potrebnu većinu glasova iz obaju entiteta, a proces usuglašavanja unutar Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije dao rezultata, točku na Kukićevo mandatarenje morat će staviti zastupnici u drugom krugu glasovanja.

Nema podršku

Iako se ta točka ne nalazi na dnevnom redu petog redovitog zasjedanja, najavljenog za 14. srpnja, lako se može dogoditi da drugi krug glasovanja bude obavljen upravo na toj sjednici. Kako trenutačno stvari stoje, teško je očekivati da Kukić dobije dovoljan broj glasova iz Republike Srpske da bi bio izabran. SNSD ga sasvim sigurno neće podržati, što je potvrđeno i nakon novog sukoba sa SDP-om unutar Socijalističke internacionale. Iz SNSD-a tvrde kako SDP u intenzivnim kontaktima s jednom strujom u SDS-u nastoji osigurati potporu te stranke za Kukićevu kandidaturu, odnosno razbiti koaliciju SDS-a i SNSD-a na državnoj razini. Međutim, jedna od četvero zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Aleksandra Pandurević, kaže kako ova stranka čvrsto stoji na poziciji da neće podržati imenovanje Slave Kukića za predsjedatelja Vijeća ministara. Ona je ponovila da je principijelan stav SDS-a da imenovanje državnog premijera mora biti rezultat konsenzusa i da mora biti ispoštovana volja sva tri konstitutivna naroda.

Obratit će se Inzku

Ako pritisak na SDS ne urodi plodom, platformaši najavljuju obraćanje visokom predstavniku, Valentinu Inzku, sa zahtjevom da se on „uključi u rješavanje ovog pitanja“. U slučaju inzistiranja dva HDZ-a i SNSD-a da kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara bude isključivo Borjana Krišto logično rješenje je, poručuju platformaši, da OHR postupi kao u slučaju Vlade Federacije BiH, odnosno da se izravno umiješa u proces uspostave vlasti. Međutim, teško je očekivati da poučen federalnim iskustvom visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH doista odluči poslušati platformaše. Mnogo realnija je opcija da proces uspostave izvršne vlasti na državnoj razini bude prolongiran do mjeseca rujna i poslije, odnosno nakon ljetnih odmora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?