HDZ BiH i HSP HB

Koalicije pred izbore spasonosne za brojne hrvatske stranke u BiH

covic
VL FOTO
22.05.2010.
u 10:43

Započeli pregovori stranaka za moguće koalicije koje se mogu prijaviti do sredine lipnja

Kako su i pokazali rezultati istraživanja koje je proveo američki NDI, tek najviše osam stranaka prijeći će izborni prag za državni, ali i federalni Parlament zbog čega su užurbano započeli razgovori kako bi se okrupnjavanjem scene povećali izgledi za parlamentarni opstanak. Dvije hrvatske stranke iz BiH HKDU i Hrvatske stranka prava Herceg Bosne (HSP HB) odobrile su strateški sporazum o partnerstvu s HDZ-om BiH na čijim će listama nastupiti predstavnici ovih stranaka.

Partnerstvo

Sporazum o strateškom partnerstvu potpisali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednica HSP-a HB Vesna Pinjuh, dok je Senat HKDU-a ranije odobrio ovo savezništvo. Ovim dokumentom definira se da predstavnici HKDU-a i HSP-a HB nastupaju na HDZ-ovoj ‘svehrvatskoj listi’ te je utvrđena poslijeizborna suradnja, kao i zajednički pogledi o izbornim promjenama.

- Cilj nam je ostvariti stožernu poziciju u ime Hrvata i da se bez nas ne može uspostaviti vlast niti voditi ustavne promjene, rekao je Čović nakon potpisivanja sporazuma.

- Svjesni smo potrebe okrupnjavanja hrvatskih političkih stranaka. Ove stranke žele zajedništvo u interesu naroda i konačno ustavno rješenje koje će jamčiti jednaku ustavnu i teritorijalnu organizaciju, rekla je Vesna Pinjuh.

HSP i HDZ 1990.

Razgovore o zajedničkom nastupu vode HDZ 1990. i HSP BiH. Ranije su sporazum o zajedničkom nastupu postigli HSP Đapić-dr. Jurišić, Hrvatska narodna zajednica i Hrvatsko zajedništvo Herceg Bosne. Ove stranke nastupit će sa zajedničkim nazivom Hrvatske stranke prava BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?