Najave

Klimatolozi: Čeka nas prosječna zima s manje oborina

Vrijeme
08.01.2013.
u 09:15

Majstorović: 
Zima u granicama višegodišnjeg prosjeka. Što se tiče oborina, u prva dva mjeseca ove godine će ih biti ispod prosjeka

Iako nam se čini da se s relativno visokim temperaturama zraka za ovo doba godine posljednjih dana vratilo proljeće, već nekoliko dana na internetskim stranicama pojavljuju se napisi koji prognoziraju reprizu prošlogodišnje zime i snijega koji je zameo cijelu BiH i kao i južni dio Hrvatske. Spominje se fenomen stratwarming, koji upućuje na zatopljenje u stratosferi na visini između 25 i 40 km. Nakon njega, kako pišu dalje, slijede ekstremne hladnoće.

Sibirska anticiklona

To zatopljenje može manifestirati stvaranje jače sibirske anticiklone na tom području koja bi tada mogla prouzrokovati rascjep u polarnom vrtlogu Vortexu, što bi polarnom zraku tada omogućilo premještanje u južnije krajeve. Tako su naveli da je zbog tog, zasad još neistraženog fenomena i lani pao veliki snijeg u BiH, kao i na Jadranu. Također, navode da kada bi dolazio izuzetno jak zimski udar njemu bi u 95 posto slučajeva prethodio upravo stratwarming, a tako je bilo 1985. te 1929., te nešto slično i u veljači prošle godine. Provjerili smo ove navode i kod domaćih meteorologa i klimatologa. Tako nam je Željko Majstorović, klimatolog iz FHMZ-a, kazao kako će kod nas ipak biti prosječna zima, kao što je već i najavljeno u studenom prošle godine. - Takav je raspored površinskih voda koje najviše utječu na naše područje, El Nina i sjevernoatlantske oscilacije itd. Na naše područje najviše utječe Atlantik i Mediteran. Na osnovi toga su klimatolozi cijele JI Europe dali svoje prognoze. Znači, na osnovi znanstvenih podataka, kazao je Majstorović. Tako je rekao da će zima biti u granicima višegodišnjeg prosjeka ili nešto malo iznad, ovisno o kraju BiH. - Što se tiče oborina, prva dva mjeseca će biti će ih biti ispod višegodišnjeg prosjeka, kazao je Majstorović dodavši da je to procjena klimatologa JI Europe. Također, kazao je i kako najave poput one da će ovo biti najhladnija zima u posljednjih 1000 godina nisu utemeljene na znanstvenim metodama.

Hladnije krajem mjeseca

Što se tiče sljedećih dana, Majstorović nam je kazao kako će biti slično vrijeme ovom današnjem. Dnevne temperature će biti nešto iznad nule, dok će jutarnje biti nešto ispod nule. Bit će sporadične i siromašne oborine. Može biti i kiše, te snijeg u središnjoj Bosni. - Tek koncem mjeseca očekuje se nešto veće zahladnjenje, kao i snježne oborine, ali u središnjem dijelu zemlje, kazao je Majstorović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?