METEOROLOZI

Kišno vrijeme u biH pogoduje širenju virusa Zapadnog Nila

komarci,komarac
Robert Anić/PIXSELL
12.09.2013.
u 08:59

Glavni “rezervoar” opasnog virusa koji se pojavio u BiH su ptice, međutim one ne mogu prenijeti virus na čovjeka

U središtu Zenice, u srijedu tijekom prijepodnevna, s velikog stabla kanadskog javora pale su dvije mrtve vrane. S obzirom da slični slučajeva ima u još nekoliko bh. gradova, građani su upozorili na opasnost od eventualnog virusa Zapadnog Nila. Inače, kišovito vrijeme s visokim temperaturama i vlaga u zraku koje će se i u sljedećim danima nastaviti na prostoru Hercegovine pogoduje razmnožavanju komaraca i predstavlja potencijalu opasnost od širenja virusa Zapadnog Nila.

Iako je sezona komaraca u BiH inače od lipnja do početka listopada, zbog najava toplog vremena sve do studenoga, sezona komaraca bi ove godine mogla biti produžena. Prema dugoročnim prognozama meteorologa, i u rujnu i listopadu se može očekivati još veći broj sunčanih dana, a prva stabilizacija vremena i rast temperatura očekuje se već za vikend - potvrdio je Ibrahim Hadžismailović, meteorolog FHMZ-a BiH.

Također, dodao je kako se danas i sutra još očekuje nestabilno vrijeme s kišom u većem dijelu BiH. Kako bi se zaštitili od eventualne zaraze virusom Zapadnog Nila potrebno je izbjegavati mjesta na kojima ima komaraca, te spriječiti njihov ulazak u prostorije u kojima boravite. Iako su virusu jednako izloženi svi građani BiH, na posebnom oprezu trebaju biti oni građani starije životne dobi i kronični bolesnici. Podsjetimo, virus je prvi put u BiH registriran kod 84-godišnje muške osobe s područja Tuzle. Kada su u pitanju životinje, virus je pronađen na uginulim vranama s područja Sarajeva. “Rezervoar” virusa su ptice, a virus prenose komarci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?