Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Kiselinom ubila petogodišnjeg sina i neće u zatvor?

Tužitelj je zatražio da se kazni na zatvorsku kaznu, dok je branitelj poželio da ona bude upućena na liječenje
27. listopada 2010. u 08:08 0 komentara 32 prikaza
policija
Foto: Reuters/Pixsell

Sarajevski psihijatar Abdulah Kučukalić jučer je na banjolučkom sudu naveo da Edina Dizdarić (38) iz Krupe na Uni boluje od paranoidne šizofrenije te da je neuračunljiva lanjskog kolovoza kiselinom otrovala svog petogodišnjeg sina M. M. i nekoliko dana kasnije, nakon bijega s Odjela psihijatrije u Prijedoru, nožem ubila supruga Radu Mudrinića.

Za razliku od dosadašnjeg oprečnog stava njegove kolegice Zorice Lazarević, načelnice jedine psihijatriske klinike zatvorenog tipa u BiH na Sokocu, koja je optuženu tretirala tek kao neurotičnu osobu koju čeka dugogodišnja kazna i liječenje u zatvoru, taj psihijatar objasnio je da ona već dulje ima “negativne simptome paranoidne šizofrenije, praćene sumanutim idejama, ‘glasovima’, a halucinacije su bile pojačane u vrijeme zločina”, što znači da optužena nije bila sposobna upravljati svojim postupcima niti ih shvatiti, pa prema tome nije ni kazneno odgovorna.

Psihijatar je čak ustanovio da je nekoliko trenutaka prije zločina čula ‘glasove’ svoje susjede. Na čuđenje i upit tužitelja Vukašina Kondića kako je to moguće da nakon 14 mjeseci prvi put spominje ‘glasove’, Kučukalić je odgovorio da je to “vještina psihijatra, koji je uspio ući u sumanuti svijet pacijenta, svijet o kojem i sami pacijenti rijetko žele pričati”. Nakon ovog nalaza, odvjetnik optužene Željko Gnjatović zatražio je mišljenje od druge psihijatrice iz Sarajeva Nere Zivlak Radulović, koja je također zaključila da je optužena neuračunljiva osoba, kao i to nije mogla shvatiti posljedice ubojstva sina i supruga, te kako je opasna po okolinu i kako umjesto u zatvoru treba biti smještena u zatvorenu psihijatrijsku kliniku.

Unatoč tome, tužitelj je u završnim riječima zatražio da se Edina kazni na zatvorsku kaznu, dok je branitelj optužene poželio da ona bude upućena na liječenje u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu. Optužena je kratko izjavila da se kaje te je još jednom zamolila da je nipošto ne šalju na Sokolac.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.