GAŠENJE VATRE

Kina pozvala Sjevernu i Južnu Koreju na smirenje situacije

kim jong-un
Reuters/PIXSELL
08.03.2013.
u 22:32

"Kina poziva uključene strane da budu smirene te da se obuzdaiu i izbjegavaju poduzimanje daljnjih radnji koje bi izazvale daljnje eskalacije"

Kina, jedna od rijetkih zemalja koja održava prijateljske odnose sa Sjevernom Korejom, pozvala je na smirenje situacije nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, reagirajući na sankcije UN-a, poručio svojim vojnicima da se spreme na totalni rat, prenosi BBC.

- Kina i Sjeverna Koreja imaju normalne državne odnose. U isto vrijeme, također se protivimo provođenju nuklearnih testova od strane Sjeverne Koreje - rekla je na današnjoj medijskoj konferenciji Hua Chunying, glasnovogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Kina poziva uključene strane da budu smirene te da se obuzdaju i izbjegavaju poduzimanje daljnjih radnji koje bi izazvale daljnje eskalacije - dodala je.

Kina Sjevernoj Koreji pruža diplomatsku pomoć, kao i pomoć u hrani i gorivu. Iako je više puta glasovala za UN-ove sankcije Pyongyangu zbog nuklearnog programa, provođenje tih mjera, koje uključuju ograničavanje uvoza luksuzne robe i bankovnih aktivnosti, u Kini je neredovito.

Sjeverna je Koreja na sankcije reagirala oštro - raskidom mirovnih sporazuma s Južnom Korejom, zatvaranjem zajedničke graničke točke i ukidanjem "vruće" telefonske veze, jer "nemaju o čemu razgovarati s izdajicama".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije