dogovor

Kerum i Jambo skupa u pohod na južnu Dalmaciju

kerum
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, arhiva
1/3
05.10.2011.
u 22:00

Gradonačelnici Splita i Metkovića potvrdili su nam da su razgovarali o predizbornoj koaliciji.

Željko Kerum i Stipe Gabrić Jambo sklopit će koalicijski sporazum i zajedno izaći na parlamentarne izbore u desetoj, najjužnijoj izbornoj jedinici.

To je vrlo logična kombinacija kada se zna da je prvi jak na sjeveru, a drugi na jugu te izborne jedinice. Gradonačelnici Splita i Metkovića potvrdili su nam da su razgovarali o predizbornoj koaliciji te da će se za nekoliko dana naći i gotovo sigurno dogovoriti detalje suradnje.

Kerumu je Jambo poželjan

– Da, čuli smo se i rekli da ćemo se naći. Jambo i HSS poželjan su nam partner u desetoj jedinici – rekao nam je Željko Kerum. Zadovoljstvo dobrim "ulovom" nije ni pokušao skriti.

– To je vrlo ozbiljna priča i siguran sam da bi koalicija Keruma i HSS-a pobijedila u desetoj izbornoj jedinici. Kerum je moj odličan prijatelj i poslovni partner, a siguran sam da je poželjan partner i mojoj stranci – rekao nam je Stipe Gabrić Jambo i dodao da prije završnog dogovora s Kerumom mora dobiti "zeleno svjetlo" od vrha stranke.

– U petak ću na sastanku Predsjedništva HSS-a predložiti koaliciju s Kerumovom strankom. Vjerujem da će moj prijedlog proći i više nego dobro – rekao nam je Gabrić i time zapravo odgovorio na pitanje misli li možda napustiti HSS i kao slobodan igrač odigrati izbornu utakmicu u Kerumovoj momčadi.

– Lojalan sam stranci sto posto. Pa ja sam šef izbornog stožera HSS-a za desetu izbornu jedinicu – kaže Gabrić.

Otvoreno priznaje da HSS u desetoj izbornoj jedinici može računati samo na jedan (njegov) mandat jer su na sjeveru te jedinice (Split i šira okolica) vrlo slabi. Obrnuta je pak situacija sa Željkom Kerumom i njegovim HGS-om. Oni su jaki u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali vrlo tanki u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Drugi je Kerumov problem to što je Splitsko-dalmatinska županija podijeljena u dvije izborne jedinice – devetu i desetu – što će sigurno "razvodniti" njegov rezultat. Kerum je toga potpuno svjestan.

Simbiozom do pet mandata

– U Splitu i županiji dobili smo oko 40 posto glasova, stoga očekujem da ću sigurno imati klub zastupnika u Saboru (najmanje tri mandata, nap. a.). Kada zbrojim mandate iz devete i desete jedinice, mogao bih imati i pet zastupnika u Saboru – tvrdi splitski gradonačelnik. Vjeruje da bi mu dogovor s Jambom donio mandat više u desetoj izbornoj jedinici. To bi značilo da bi Kerum osvojio tri, a mandatu više za HSS u ovoj simbiozi nada se i Stipe Gabrić.

– Koalicija HGS-a i HSS-a sigurno bi osvojila barem pet mandata. Tim rezultatom vjerojatno bismo prvi put uspjeli pobijediti HDZ u najjužnijoj izbornoj jedinici – optimističan je metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?