Nove nedjela

Kazneni sud gonit će Gadafija i zbog masovnog silovanja

gadafi, libija (1)
Reuters/PIXSELL
09.06.2011.
u 11:53

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo je izjavio da su vojnici libijskog vođe masovno silovali pripadnice plemena koja su na strani pobunjenika

Istražitelji Međunarodnog kaznenog suda (ICC) imaju dokaze koji povezuju libijskog vođu Moamera Gadafija s politikom masovnog silovanja pripadnica plemena koja su na strani pobunjenika, što može rezultirati zasebnim optužbama, izjavio je uglavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.

Moreno-Ocampo je 16. svibnja zatražio izdavanje uhidbenih naloga protiv Gadafija, njegova sina Saif al-Islama i šefa libijske obavještajne službe, na temelju optužbi za zločine protiv čovječnosti počinjene u nastojanju da se uguši pobuna u zemlji.

Suci ICC-a razmatraju zahtjev Morena-Ocampa, ali je tužitelj rekao da nakon njihove odluke, on može podnijeti nove optužbe za masovna silovanja. Tvrdnja o silovanju nije nova. Iznijela ju je u travnju američka veleposlanica u Vijeću sigurnosti UN Susan Rice, koja je rekla da se nekim Gadafijevim postrojbama dijeli lijek za impotenciju Viagra.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?