KRIZA VLASTI

Kasnit će isplata mirovina te plaća i naknada stradalnicima

ljiljani
VL FOTO
21.12.2010.
u 08:25

Iako je Ministarstvo financija pripremilo privremeno financiranje i proračun za 2011., Parlament u starom sazivu to nije razmatrao, a kompletiranje novog je neizvjesno

Federacija BiH će u novu 2011. godinu, uz očekivane političke turbulencije, ući i s velikom neizvjesnošću oko isplate plaća, naknada, drugih obveza. To zato što je više nego očito da će se debelo kasniti s uspostavom vlasti budući da u posljednjih deset dana prosinca i prvih petnaest dana siječnja zbog blagdana neće biti aktivnosti oko uspostave vlasti. Moguće je u tome roku dovršiti konstituiranje novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, no ne i Doma naroda. A oba ova doma moraju potvrditi donošenje privremenog tromjesečnog financiranja ili pak izglasati novi proračun koji im predloži sadašnja Vlada FBiH.

Nepomirljive strane

To, međutim, zasad nije realno očekivati najmanje do veljače čime će se dovesti u pitanje redovita isplata plaća, mirovina, naknada za invalide za siječanj, kao i sva druga plaćanja iz proračuna. Jedini način da se napravi bypass je da OHR donese privremenu mjeru kojom bi se proglasilo privremeno financiranje čime bi se praktično još jednom potvrdilo da Federacija ne funkcionira kao normalna cjelina, za razliku od Republike Srpske. Ministarstvo financija je već izradilo nacrt proračuna, ali i odluku o privremenom financiranju, no sada ne može stupiti na snagu jer je stari saziv Parlamenta Federacije raspušten, a novi još nije na vidiku. Sada je loptica prebačena na političke stranke koje će se vrlo teško usuglasiti oko plaforme koju je ponudio SDP. Odluka o privremenom financiranju trebala bi biti samo tehničke naravi, no u Federaciji BiH je i to političko pitanje. Nerijetko su do sada federalni, ali i proračuni nižih razina poput županija ili općina donošeni uz posredovanje međunarodne zajednice. Problemi oko donošenja proračuna zasigurno je da će generirati i druge probleme koje smo imali prigode vidjeti i tijekom protekle godine.

Repriza izgreda

Tada je više udruženja stradalnika na čelu s nositeljima najviših vojnih odličja izazvalo gotovo slom FBiH. Izgredi koji su se tada događali uopće nisu na valjan način procesuirani zbog čega ne bi trebalo isključiti mogućnost ponavljanja izgreda na koje su najprije s pravom reagirali, ali koji su su zbog manipulacije prerasli u ozbiljno nasilje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?