Proizvođači iz BiH

Kasne s aktivnostima jer nisu dolazili na stručne sastanke

Roba
11.03.2013.
u 09:24

Tehnički tim treba donijeti plan mjera kako bi se robe životinjskog i biljnog podrijetla iz BiH mogle izvoziti na tržište EU-a

Ne samo da kasne s planom mjera koje moraju donijeti kako bi proizvođači iz BiH mogli plasirati svoje proizvode u Hrvatsku koja ove godine ulazi u EU, već bh. institucije vlasti nisu niti često puta slali na sastanke ljude koji bi mogli riješiti ovu ozbiljnu problematiku od koje ovisi očuvanje brojnih radnih mjesta.

Još se razgovora o planu

U izvješću o radu i poteškoćama s kojima se susreće Tehnički tim za realizaciju aktivnosti iz dokumenta “Mapa puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla”, kojim predsjeda službenik Ureda za veterinarstvo BiH, a koje je nedavno pročitano na parlamentarnom Povjerenstvu za vanjsku trgovinu i carine, stoji kako neke institucije i njihovi članovi nisu mogli sudjelovati na tim sastancima, zbog nedostatka financijskih sredstava. Unatoč neprisustvovanju sastancima odgovornih ljudi iz institucija koje bi trebale riješiti pitanje izvoza proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla iz BiH u RH, Europskoj komisiji se moraju dostavljati redovita mjesečna izvješća o napretku postignutom u realizaciji ovih deset aktivnosti. Za njihovu realizaciju europska strana je osigurala i tehničku pomoć preko TAIEX-a. Detektirane su, ali nisu riješene slabosti inspekcijskih službi i nije donesen stav stoji u izvješću Veterinarskog tima BiH u kojem dijelu i na koji način one trebaju biti uklonjene. Tehnički tim priprema dokument koji će sadržavati broj inspektora i broj registriranih i odobrenih objekata u BiH s namjerom da se ovi podaci usporede s podacima iz susjednih zemalja kako bi stekli osjećaj u kojoj mjeri je taj odnos zadovoljavajući. Eventualno povećanje broja inspektora je u isključivoj nadležnosti entiteta i lokalne uprave u čijem su okviru inspektorati uspostavljeni i financirani. Preklapanja u radu pojedinih inspekcijskih službi, trebaju biti uklonjeni jasnim određivanjem nadležnosti pojedinih inspekcija.

Problemi oko zakona

Sustav registara objekata koji podliježu inspekcijskoj kontroli i nadzoru u lancu hrane i stočne hrane još nije uspostavljen. I tu je došlo do nesporazuma, tvrde izvjestitelji. Naime, Agencija za sigurnost hrane BiH je pokrenula inicijativu za izradu pravilnika koji bi regulirao ovu oblast, ali ih je njihov predstavnik u tehničkom timu izvijestio da upravni odbor Agencije ne želi dati zeleno svjetlo za usvajanje ovog pravilnika. Tehnički tim je donio zaključak da bi o ovome trebalo upoznati ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji bi mogao uputiti pismo upravnom odboru Agencije za sigurnost hrane u kojemu bi skrenuo pozornost na potrebu što žurnijeg rješavanja ovog problema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?