u razgovoru za blic

Karamarko: Borba protiv korupcije ide dalje, kao i nova uhićenja!

mup hrvatske i srbije  (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
14.12.2010.
u 10:08

MInistar MUP-a RH najavio je otvaranje sjedišta regionalnog središta borbe protiv orgaozoranog kriminala u Beogradu

- Sanaderovo uhićenje ne znači da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj završena. Ona će se nastaviti, a to znači da se mogu očekivati nove kaznene istrage i nova uhićenja. Ne želim prejudicirati, a zbog tajnosti istrage ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima i o kojim se osobama radi - kazao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova RH, u razgovoru za beogradski Blic.

Karamarko je uvjeren kako se izručenje nekadašnjeg hrvatskog premijera može očekivati već za nekoliko dana, ali uz ogradu da se postupak može otegnuti i na nekoliko mjeseci.

- Sve ovisi od tome hoće li Sanader pristati na izručenje Republici Hrvatskoj - objasnio je za Blic.

Iz Beograda će se boriti protiv kriminala u regiji

- Regionalno središte za borbu protiv organiziranog kriminala već praktički postoji, bez obzira na to što policije dviju zemalja ne sjede u istoj zgradi. U svibnju prošle godine u Rijeci kolega Ivica Dačić i ja potpisali smo međudržavni sporazum o policijskoj suradnji, koji je ključan jer predstavlja formalno-pravni okvir za uspješnu suradnju. Tada smo najavili kako ćemo, uz formalni sporazum, zajedno raditi na postizanju konstante suradnje koja neće ovisiti o političkim odnosima, trenutačnoj situaciji ili o izjavama političara. Mi suradnjom dajemo pozitivan ton odnosima dviju država. To nije nevažno i nadam se da će ostala ministarstva i resori krenuti našim putem. Naša je odgovornost da se doista na kvalitetan način uključimo u borbu s pojavom internacionalizacije organiziranog kriminala. Ključno je da naši zajednički istražiteljski timovi, koji već postoje, učinkovito rade. Moram istaknuti kako formiranje zajedničkog središta nije pritisak ili uvjet nametnut od međunarodne zajednice, nego se radi o našoj izvornoj inicijativi - rekao je Karamarko.

Dodao je kako je već dogovoreno da će sjedište središta biti u Beogradu, a na čelu će biti predstavnik hrvatskog MUP-a. Očekuje da će se Hrvatskoj i Srbiji pridružiti i druge zemlje jugoistočne Europe jer "kriminalne skupine svoje djelovanje proširuju na cijelu regiju".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?