SIP BiH

Kandidati se zaboravili prijaviti ili naprasno odustali od kandidature

Izbori
02.08.2012.
u 09:04

Kako ističu u SIP-u, uglavnom je razlog odbijanja neusklađenost kandidacijske liste sa zakonskom odredbom o zastupljenosti spolova

Iako su više puta upozorene na poštivanje propisa pri podnošenju kandidacijskih lista za predstojeće lokalne izbore, mnoge stranke su napravile određene propuste zbog čega je Središnje izborno povjerenstvo BiH na ukupno 66 kandidacijskih lista odbilo ovjeru 113 kandidata. Kako ističu u SIP-u, uglavnom je razlog odbijanja neusklađenost kandidacijske liste sa zakonskom odredbom o zastupljenosti spolova.

Spolna zastupljenost

Zanimljivo je da su se propusti potkrali strankama s dugogodišnjim izbornim iskustvom ili onima koje važe za najbolje organizirane stranke u BiH. To se djelomično može objasniti time da su upravo te stranke podnijele najviše kandidacijskih lista s velikim brojem kandidata pa je u tom mnoštvu postojala i veća mogućnost za grešku. Osim što nisu vodile računa o spolnoj zastupljenosti stranke su griješile i tako što su prijavljivale veći broj kandidata od dopuštenog, ali i kandidate koji se ne nalaze na Središnjem biračkom popisu ili su prijavljeni u drugim općinama, a što ih također diskvalificira iz izborne utrke. Poseban slučaj su kandidati koji su se pojavljivali na više kandidacijskih lista, kao i kandidati koji su u međuvremenu podnijeli izjave o odustajanju od kandidature.

Odustali od kandidature

Pravi rekorderi su u Naprednoj srpskoj stranci. Čak 17 kandidata ove stranke na listi za općinski Parlament u Višegradu diskvalificirano je zbog neodgovarajuće spolne zastupljenosti. Stranka za europsko Sarajevo, koja se natječe u svega nekoliko općina ima sedam odbačenih kandidata. Demokratskom narodnom savezu je osporeno 10, a Bosanskoj stranci (BOSS) osam kandidata. HDZ-u BiH nisu ovjerena tri kandidata u Srebreniku. Kod dva su razlog odustajanje od kandidature, a kod jednog spolna zastupljenost. Zbog neodgovarajuće spolne zastupljenosti nisu ovjerena ni tri kandidata SDA u Višegradu, a zbog istog razloga je osporeno i pet kandidata HDZ-a 1990. u Usori. Četiri kandidata Stranke za BiH osporena su u općinama Kakanj i Novi Travnik, a dva SBB-a u Kaknju i Donjem Vakufu. SDP je ostao bez kandidata za načelnike općina u Kozarskoj Dubici i Livnu. Jasmin Spahić u K.Dubici je odustao od kandidature, dok je Jugoslav Brdar diskvalificiran, jer nije na Središnjem biračkom popisu, a nije ni prijavljen u Općini Livno, za čijeg načelnika ga je SDP kandidirao. NS Radom za boljitak ostao je bez kandidata za načelnike Kiseljaka i Visokog, jer je Nenad Rajić odustao od kandidature, a Asmir Hodžić se pojavljuje na više lista. Od kandidature za načelnika Širokog Brijega odustao je Stanko Milićević iz HSP BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?