Krijumčarenje

Kako su sedmorica Hrvata švercala drogu preko oceana?

\'OASPIDER03_nnn_crn_180411\'
Foto: MUP
1/3
20.04.2011.
u 09:05

Preko bossa Kašića ušli u biznis s kokainom, a zbog labave kontrole u EU ih nisu pregledali

Sedmorica Hrvata, članova kriminalne skupine, uhićenih zbog šverca 105 kilograma kokaina iz Dominikanske Republike malim zrakoplovom u Europu, zbog prilično "labave" kontrole zračnog prometa u zemljama članicama EU, nisu imali nikakvih teškoća prilikom prijevoza i istovara svojeg vrijednog tereta. Štoviše, putovanje u privatnom zrakoplovu, neslužbeno doznajemo, uspjeli su čak i "oprati" svim mogućim potrebnim papirima.

Putnici se iskrcali u Nici

Dakle, putnici i droga vrijedna oko 3,9 milijuna eura stižu iz Dominikanske Republike preko Bahama do Nice u Francuskoj. Pilot je ranije prilikom prijavljivanja leta naveo samo da prevozi putnike te da nema nikakve prtljage. Nakon dolaska u Nicu, priča se pak mijenja. Krijumčari se iskrcavaju iz zrakoplova te dalje do Stuttgarta nastavljaju put u automobilima. Pilot pak istodobno nastavlja letjeti do istog cilja.

Ponovno prijavljuje let, valja napomenuti da je riječ o kratkoj vožnji unutar EU pa nema nikakve kontrole ni pregleda zrakoplova prije njegova uzlijetanja, ali ovaj put navodi da nema nikakvih putnika, već da samo prevozi prtljagu, što je u jednu ruku i bilo točno s obzirom na to da je u trupu zrakoplova bilo smješteno pet kovčega s kokainom. Bez ikakvih problema pilot nastavlja prema Stuttgartu gdje ga ostatak "ekipe" već čeka kako bi obavili pretovar prtljage odmah na pisti u zračnoj luci. Koliko je poznato, to im je bilo omogućeno jer su već prije, zahvaljujući također uhićenom zaposleniku Zračne luke Zagreb, ostvarili kontakt s muškarcem koji im je u Stuttgartu dopustio da automobilima dođu do zrakoplova te obave potreban posao. Na taj su način jednostavno zaobišli sve moguće kontrole, a prema nekim sumnjama, takvu su "praksu" krijumčari vjerojatno kanili uhodati i na zagrebačkom aerodromu. Na sreću, uhićeni su na vrijeme, i to zbog paranoje vozača automobila natovarena drogom, jer je neočekivano zapao u gužvu na autocesti pred tunelom Karavanke te počeo bježati, nadomak krajnjeg cilja putovanja – Zagreba.

Ranije im oduzeli novac

Za razliku od ovog "poslovnog" neuspjeha, javnosti je do sada bila nepoznata činjenica da je sedmeročlana kriminalna skupina, koja je pod strogim nadzorom policije i USKOK-a bila posljednje dvije godine, u Europu uspjela još ranije prebaciti oko 70 kilograma kokaina, a nedavno im je, neslužbeno doznajemo, uoči samog uhićenja, oduzet i dio novca za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge. Ni to ih nije uspjelo omesti u poslu već poznatog policijsko-pravosudnog ishoda.

Prema nekim spoznajama, sedmorica naših državljana nisu tek tako prvi put stigla u Južnu Ameriku dogovoriti posao s drogom te je ondje i nabaviti. Zbog stvaranja poslovnih kontakata, kao i u svakom drugom biznisu, morali su znati kome će se javiti kako bi mogli kupiti kokain visoke čistoće kojeg ondje ima, doslovno rečeno, u izobilju. Prema nekim pretpostavkama, lako je moguće da je sedmoricu krijumčara u posao uveo narkoboss Slobodan Kašić. Bivši vaterpolist kojeg se povezuje s narkokartelima u Južnoj Americi, u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 13 godina zatvora zbog šverca 557 kilograma kokaina, trenutačno je na slobodi. Kašić je u domovini bio zadnji put 1997. godine uoči zapljene ove pošiljke na riječkom terminalu Brajdica.

U dva je navrata u Južnoj Americi pritvaran zbog droge, a iako je Hrvatska tražila njegovo izručenje, ostala je, nažalost, kratkih rukava. Peru, naime, ne poznaje suđenje u odsutnosti, a nije dužan ni izručivati temeljem Interpolovih tjeralica pa je tamošnji Vrhovni sud prihvatio Kašićevu žalbu.

>>Hrvati avionom krijumčarili kokain u Europu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KI
kitikat
11:57 20.04.2011.

ko visoko leti,nisko pada

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije