Povodom 10 godina

Kad uhićujete ne likujte, to je samo težak čin profesije

SIPA
09.10.2012.
u 10:58

Nisu pali u očaj ni onda kada nisu imali prostora za rad, opreme...

Jedan sam od sudionika osnivanja SIPA-e, koja slavi desetogodišnjicu postojanja, a koja je u proteklome razdoblju pokazala svoju opravdanost kroz učinkovito djelovanje u obavljanju poslova koji su joj određeni.

Teško je u ovom trenutku, da ne prelistam neka sjećanja na te prošle dane, dane kada sam sa svojim suradnicima krenuo, danas se može reći, u tom vremenu, u avanturu osnivanja Agencije za istrage i zaštitu u koju nitko nije vjerovao da će jednoga dana postati respektabilna policijska agencija.

Bilo je to razdoblje u kojem su samo neki pojedinci u institucijama Bosne i Hercegovine davali stvarnu potporu osnivanju, a kasnije i radu Agencije za istrage i zaštitu, kada su samo neki veoma rijetki napisi u sredstvima javnoga informiranja davali javnosti tračak nade da ćemo uspjeti u tome, da imamo dovoljno znanja, mudrosti, snage i ustrajnosti u svladavanju brojnih prepreka na tome poslu.

Bilo je to teško razdoblje u kojem su često opstrukcije u najvišim institucijama bile jače od potpore, s izraženim osporavanjem od mnogih subjekata kako će se stvoriti snažni temelji iz kojih će nastati tako značajna sigurnosna agencija. Na sreću, tako nije mislio menadžment i malobrojni pripadnici SIPA-e. Nisu pali u očaj ni onda kada nisu imali prostora za rad, opreme, ni onda kada su imali minimalna financijska sredstva, pa ni onda kada su bili pod različitim pritiscima.

Naprotiv.

Zato hvala svima koji su vjerovali u osnivače Agencije za istrage i zaštitu, jer su nam bili istinski oslonac i pomoć u ustrajavanju i uvjerenju da smo na dobrome putu, jer su nas čeličili u uvjerenju da radimo dobar posao, da i dalje treba ići naprijed.

Zato danas svi skupa kada vidimo rezultate rada ove velike policijske agencije s respektabilnim kadrovima, rezultatima rada, opremom i ovim velebnim zdanjem, koje se po funkcionalnosti i ljepoti može nositi s najljepšim i najboljim ne samo u regiji već i šire, možemo biti zadovoljni.

Ne treba zaboraviti da smo zajedno, moji suradnici i ja gotovo punih pet godina u teškome razdoblju rukovodili Agencijom. Nije ona sama od sebe postala ovakva, već našim radom, upornošću i postojanjem vizije što treba biti. To je bila vizija za 10 godina, a to znaju moji najbliži suradnici iz toga razdoblja.

Naravno da je trebalo čekati da se ta vizija i ostvari. Nisu ni tada u SIPA-u dolazili beznačajni, već naprotiv respektabilni kadrovi, od kojih su i danas neki na značajnim pozicijama: direktori policija, diplomate, profesori i tajnici sveučilišta, visoki rukovoditelji u policijskim strukturama. Zato sam na njih ponosan što su bili dio moga tima. Zato smo uspjeli. Siguran sam da će današnje rukovodstvo uspjeti u budućnosti, ako bude imalo jasnu viziju, ako bude posvećivalo maksimalnu pozornost jačanju i edukaciji kadrova, ako budu poštovana ljudska prava i slobode i Ustav ove zemlje.

Nema toga čovjeka čije pravo može biti veće od drugoga, čija sloboda je manje važna. Djelatnicima SIPA-e poručujem - nemojte nikada sebi dopustiti da radite po diktatu, ne politike jer takva politika siguran sam nije i ne postoji, već diktatu pojedinaca ma iz kojih struktura dolazili, zemlje ili inozemstva. Bit ćete uvijek pod budnim okom javnosti - sredstava javnog informiranja i oni će vam biti i teret i pomoć ali budite otvoreni onoliko koliko profesija dopušta, čujte i pratite politiku u domenu vašeg djelovanja, ne težite senzacionalizmu, teatralnosti uhićenjima, ne uživajte kada nekoga lišavate slobode, već to smatrajte teškim činom profesije, više puta procjenjujte argumente i posezanjem vaših mjera jer zadiru u slobode, u obitelj, ljudsko dostojanstvo, gradite odnose povjerenja kako unutar institucije - SIPA-e, tako i s drugim obavještajnim i policijskim agencijama u entitetima, županijama, naravno sa susjedima i drugima.

Poštovani direktore, Gorane Zubac,

Vaš čin da mi dodijelite priznanje za moj petogodišnji rad u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu kao prvog direktora, doživljavam kao priznanje za sve napore koje su uložili moji brojni suradnici, zamjenici, načelnici organizacijskih jedinica, šefovi kabineta, inspektori, zapovjednici, specijalci, policajci, službenici, zaposlenici i svi zaposleni u razdoblju 2002.-2007. godina.

Vama i svim zaposlenim čestitam desetogodišnjicu Agencije sa željom da dugo u profesionalnom radu postižete rezultate dostojne ove Agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?