Fantomska smrt

Jure Gotovac: Imao sam infarkt, giht i loše bubrege

gotovac (1)
Foto: Arhiva
1/3
31.08.2010.
u 07:45

Još 23. kolovoza Gotovac je nestao iz svoga obiteljskog doma na Voćarskoj cesti. Rastao se od svoje druge supruge Imelde Ercek Gotovac i više se nije vratio.

Nisam imao namjeru prevariti tvrtku Cian – tvrdio je još u srpnju Jure Gotovac (66), vlasnik tvrtke Cibona Trucks, koji je u subotu oko 17.30 sati pronađen mrtav u šumarku na Kozjaku. U ožujku 2009. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv njega kao odgovorne osobe trgovačkog društva Cibona Trucks podignulo je optužnicu zbog pridobivanja nepripadajuće imovinske koristi, odnosno “spremanja” 999.924,05 Cianovih kuna u vlastiti džep.

Prigovor na optužnicu

Kako stoji u tužbi, tvrtka Cian d.o.o. iz Splita od Gotovčeve tvrtke Cibona Trucks naručila je MAN-ovu cisternu vrijednu milijun i 400 kuna, isplatila mu nešto manje od milijuna i čekala, ali svoju cisternu nije dočekala.

Podsjetimo, direktor Ciana Petar Bojić objasnio je kako su još 2004. godine Gotovcu uplatili više od 999.000 kuna, a kada im nije isporučio dogovoreno, na Trgovačkom sudu nagodili su se da će im uplaćeni novac vratiti u šest jednakih obroka. Kada se to nije dogodilo, odlučili su ga kazneno prijaviti.

Vrlo brzo Gotovac je iznio prigovor protiv optužnice. Prema njegovu viđenju, Cian je sam sebi bio kriv što je ostao bez naručene cisterne jer im je on ponudio drugu koja, najvjerojatnije, nije zadovoljavala njihove uvjete te ju nisu prihvatili. Već tad pred sudom je rekao kako nije imao namjeru prevariti Cian, ali stvari su jednostavno “zapele”.

Pošto je sud odbio njegov prigovor, optužnica protiv viceguvernera HNB-a postala je pravomoćna, u studenom prošle godine dodijeljena je sutkinji Općinskoga kaznenog suda u Splitu i onda je krenulo Gotovčevo izvlačenje.

Zadnje ročište bilo je sazvano 9. srpnja ove godine, ali Gotovac je tražio odgodu dostavivši sudu svoju dijagnozu. Na dvije stranice sudu je vlastoručno opisao od kakvih tegoba kao 66-godišnjak boluje, a najveći problem, uz preboljen infarkt, giht i bubrežne tegobe bio mu je visok tlak. Kako nije donio ni jedan liječnički dokument, sutkinja je tražila da joj se dostavi liječnička zdravstvena dokumentacija te naručila liječničko vještačenje zbog eventualne procesne nesposobnosti tuženika.

Mjesec i pol dana poslije Gotovčevo beživotno tijelo pronađeno je obješeno o stablo samo pola sata hoda od njegova obiteljskog doma na Gornjem gradu.

Nije se oprostio

Još 23. kolovoza Gotovac je nestao iz svoga obiteljskog doma na Voćarskoj cesti. Rastao se od svoje druge supruge Imelde Ercek Gotovac i više se nije vratio. Kad se sutradan nije vratio kući niti se javljao obitelji, supruga je policiji prijavila nestanak.

Četiri dana poslije njegovo mrtvo tijelo čekalo je identifikaciju u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, a u šumarku iznad zagrebačkoga Kozjaka pronašla ga je slučajna prolaznica koja je šetala psa.

– Snaha je išla prošetati šumom sa psom koji je odjednom otrčao. Slijedila ga je i ugledala tijelo obješeno o stablo – ispričala je svekrva još šokirane šetačice.

Policajci su pozvali vatrogasce jer je nepoznato tijelo bilo obješeno o visoko stablo, a kako nije bilo nikakvih dokumenata ni oproštajnog pisma, tek je u Zavodu Gotovac identificiran prema papilarnim otiscima prstiju.

Što je nagnalo Juru Gotovca na ovakav čin, čini se, nikad neće biti poznato, a što je “zaboravio” u kući i po što se navodno vratio onog dana kad je nestao, njegova obitelj također neće doznati.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?