predsjednik za blic

Josipović: RH i Srbija ne moraju više činiti simbolične geste

domijenak (1)
PIXSELL
31.12.2010.
u 10:04

Zemlje regije solidarne su u ambicijama ulaska u Europsku uniju i uspjeh jedne od njih uspjeh je za sve, poručio je Ivo Josipović.

BEOGRAD - Već ste vidjeli da je premijerka Jadranka Kosor ustupila Srbiji CD s prijevodom zajedničkih europskih pravnih stečevina. Vrijednost je tog CD-a oko šest milijuna eura, ali to je samo tehnička pomoć. Ono što je ključno jest politička potpora. Poruka je zemljama EU  da su u ovoj regiji zemlje solidarne u ambicijama ulaska u Europsku uniju i da je uspjeh jedne od njih uspjeh za sve. U Hrvatskoj prevladava mišljenje kako je ubrzavanje integriranja Srbije, kao i ostalih susjeda, stvar i hrvatskog nacionalnog interesa. Svakim novim korakom bilo koje zemlje u okruženju prema EU svakoj drugoj se povećava i prostor stabilnosti, sigurnosti i slobodni gospodarski prostor u kojemu se poslovni odnosi odvijaju pod istim uvjetima - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu objavljenom danas u beogradskom dnevniku Blic, dodajući kako napredovanje Hrvatske i Srbije prema EU smatra posebno blagotvornim kada je riječ o BiH.

Na pitanje hoće li će hrvatski odgovor Međunarodnom sudu pravde na protutužbu Srbije utjecati na šanse da dvije zemlje obostrano povuku tužbe, Josipović je odgovorio kako je o tome prerano govoriti.

- O tome će odlučiti dvije Vlade. No, mogu ponoviti ono što sam već rekao. Ako bismo danas-sutra u različitim političkim okolnostima od onih koji su vladali kada su tužbe podignute, kroz otvoreni dijalog uklonili razloge koji su doveli to podizanja tih tužbi, onda bismo to mogli riješiti i dogovorom. Pri tom, baš kao i predsjednik Tadić, uvijek ističem da zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde i moraju biti kažnjeni - rekao je hrvatski predsjednik. Smatra kako pomirenje dviju država nema alternativu.

- Niti se može živjeti u prošlosti, niti se od nje može uspješno živjeti. Vjerujem da su Srbija i Hrvatska završile etapu odnosa koja je zahtijevala velike simboličke geste. Danas ostaju realni izazovi; utvrđivanje sudbine nestalih, konačan povratak i zbrinjavanje izbjeglica te utvrđivanje granice. Kada je riječ o izazovima budućnosti, to je izazov intenziviranja gospodarske suradnje.

Blicu je izjavio kako očekuje da će Hrvatska već sljedeće godine zatvoriti sva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, što bi joj otvorilo put da do 2013. postane punopravna članica Unije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?