Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Josipović: Nigdje i nikada nisam zagovarao treći entitet u BiH

Hrvatski predsjednik ušao je u sukob s pojedincima zbog stavova koji su vezani uz BiH
24. siječnja 2011. u 14:18 2 komentara 1 prikaza
josipović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Hrvatski helsinški odbor ušli su u svojevrstan 'sukob'.

Naime, predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak u priopćenju koje je poslao tvrdi kako je ostao iznenađen izjavama aktualnog predsjednika u sarajevskom listu 'Oslobođenje' od sredine ovog mjeseca.

Josipović je u tom listu 'začuđujuće ružnom retorikom optužio Ivu Banca' (koji je istom listu dao intervju dan ranije) 'za eklatantno miješanje u unutarnje poslove susjedne države, tvrdeći da je Bančevo protivljenje njegovim razgovorima s Dodikom i Tadićem zapravo etiketiranje koje se može shvatiti kao poziv na nove ratne sukobe', tvrde iz HHO-a.

To je zapravo bio odgovor Josipovića na Bančeve izjave kojima je dan prije 'upozorio da su zajedničke aktivnosti Josipovića i Tadića na neki način ponavljanje modela, kao u dogovorima Cvetković-Maček i Milošević-Tuđman'. Banac je rekao i da se Josipović zalaže za stvaranje trećeg teritorijalnog entiteta u BiH. Za Tadića je rekao da je 'još u velikosrpskoj brazdi', a za Josipovića da on 'naravno, nije Tuđman' već da je 'demokratski maneken'.

Na sve ove navode tijekom vikenda je reagirao i predsjednik Ivo Josipović koji kaže kako ne želi polemizirati o ovim izjavama koje se, po njemu, temelje na notornoj laži. 'Nigdje i nikad nisam zagovarao tzv. treći entitet', navedeno je u Josipovićevom priopćenju.

  • Avatar Topgen
    Topgen:

    On se jos i ... hvali tim da nista ne cini za Hrvate u BIH koji , kao manjina , nemaju nikakva prava a ni izgleda da ce se stanje uskoro promijeniti. E moj Predsjednice ....

  • boskovic:

    Taj Banac to je cisti Sovinist fasist i U U taj nije zasluzio da oda po ovoj zemlji sta ce taj studente da nauci mrznju i zlob pokvarenjak jedan