PRIZNANJE

Josipović je osoba godine prema mišljenju čitatelja Nezavisnih

josipovic (1)
Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
07.12.2010.
u 08:12

Josipović se u Banjoj luci sastao s političarima iz cijele Bosne i Hercegovine

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravio je jučer u Bosni i Hercegovini. Ovo je njegov drugi posjet ovoj zemlji u posljednjih mjesec dana. Josipović se u Bosni i Hercegovini sastao s brojnim političkim dužnosnicima iz zemlje i regije, a jedan od razloga posjeta je i priznanje za osobu godine, koje su mu dodijelili čitatelji Nezavisnih novina iz Banje Luke.

Sastanak u Banjoj Luci

Tako se po dolasku u Banju Luku Josipović sastao s Nebojšom Radmanovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH, i Bakirom Izetbegovićem, članom predsjedništva. Josipović je nakon sastanka rekao da oni koji danas obavljaju dužnosti predsjednika i premijera u državama na Balkanu imaju posebnu odgovornost da cijelu regiju povedu putem mira i saradnje u evropsku budućnost, i da pokažu optimizam. “Treba da uvedemo novi optimizam u regiju i dijelom to već uspijevamo. Razgovarao sam sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom koji je rekao da naše zemlje već sada umaju imidž drugačiji od onog koji su imale prije možda godinu dana. Vrlo je važno da nas posmatraju kao ozbiljne države i partnere, okrenute najvišim civilizacijskim i humanim vrijednostima”, poručio je Josipović. Josipović je boravak u BiH iskoristio i kako bi posjetio općinu Jajce i svetište sv. Ive Krstitelja u župi Podmilačje. Iako mu ovo nije bio prvi put da je u ovoj općini, Josipović je jučer prvi put obišao Jajce te je bio iznenađen obnovom u ratu porušenih objekata. Prilikom sastanka s predstavnicima gospodarskog i kulturnog života te izaslanstvom Općine Jajce na čelu s načelnikom Nisvetom Hrnjićem, hrvatski predsjednik se založio za nastavak potpore Hrvatima koji su zainteresirani za povratak u BiH te je istaknuo kako Hrvatska općenito treba nastaviti pomagati gospodarski oporavak i stabiliziranje stanja u ovoj zemlji. “Istaknuli smo potrebu da se nastavi pomoć koju Vlada Hrvatske pruža u izgradnji porušenih objekata i time pomaže povratak Hrvata”, kazao je predsjednik Josipović dodavši da je u razgovoru naišao na snažnu potporu povratku i održanju multietničnosti. Podsjetio je kako je prije razgovarao s Hrvatima koji još dvoje glede povratka u BiH. “I na lokalnoj vlasti i na Republici Hrvatskoj je da, kao što vodimo politiku povratka svih na svoja ognjišta, osiguramo da se to ovdje doista i dogodi”, kazao je Josipović. Načelnik Hrnjić se zahvalio na svoj pomoći koju je Hrvatska do sada davala za ovu općinu te zamolio da se ta pomoć nastavi, naročito kada su u pitanju gospodarstvenici, odnosno otvaranje novih radnih mjesta. Prilikom posjeta župi Podmilačje, Josipovića je primio župnik fra Zoran Mandić.

Potpora Hrvatima


Josipović je ovom prilikom zahvalio franjevcima Bosne Srebrene što su cijelo vrijeme ostali uz hrvatski narod u ovom dijelu BiH i pružali im potporu u teškim vremenima. Također ih je zamolio da i dalje nastave biti uz narod. Josipović je tijekom boravka u Jajcu posjetio i vrtić Bare, čiju je obnovu djelomice financirala RH. Predsjednik Josipović je ovom prilikom najviše obradovao upravo djecu iz spomenutog vrtića jer im je uručio darove u povodu blagdana svetog Nikole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?