Opća skupština UN-a

Josipović: Izvucimo pouke iz uspjeha i slabosti rada Tribunala

ivo josipović
Nel Pavletić/PIXSELL
23.09.2011.
u 07:22

- Hrvatska želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja - jasno je poručio predsjednik

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak navečer po američkom vremenu održao je svoj prvi govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku.

- Hrvatska kao članica NATO saveza i buduća članica EU-a želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja. Moja će zemlja nakon ulaska u EU zagovarati daljnje širenje Unije te bilateralna pitanja neće koristiti kao uvjet za napredovanje drugih zemalja u procesu približavanja Europskoj uniji - poručio je Josipović s govornice na East Riveru.

Naglasio je činjenicu da je Hrvatska u kratkom razdoblju od države primateljice međunarodne pomoći postala pružateljica pomoći te najavio da ćemo nastaviti angažmane u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Tema rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a bila je uloga posredovanja u rješavanju sporova u svijetu mirnim putem pa je Josipović u govoru zaključio da u zemljama koje izlaze iz sukoba mir mora biti ojačan i učvršćen ali da bez pravde napori da se osigura prava pomirdba i trajan mir ne mogu biti čvrsto ukorijenjeni.

- Hrvatska odlučno podupire napore da se stane na kraj nekažnjavanju većine ozbiljnih zločina i stoga moja zemlja podupire međunarodno kazneno pravosuđe i posebice aktivnosti Međunarodnog kaznenog suda - Josipović je naglasio da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije I da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu u međunarodnom pravosuđu I pomirbi.

- Daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao bi biti utemeljen na svemu što je pozitivno učinjeno, ali i na izvlačenju pouka iz slabosti Tribunala u Haagu - objasnio je predsjednik.

Hrvatska će, rekao je Josipović, kao članica EU, nastaviti promicati ljudska prava, posebnu pažnju posvetiti ukidanju smrtne kazne, jednakopravnosti spolova i borbi protiv svih oblika diskriminacije. Podržao je osnivanje posebnog odijela za žene pri UN-u, a govoreći o najnovijim političkim promjenama u arapskom svijetu zasnovanim na legitimnim težnjama naroda za poboljšavanjem gospodarskih prilika i većim sudjelovanjem u političkom životu, Josipović je poručio kako je Hrvatska spremna pomoći narodu Libije u obnovi države nakon okončanja sukoba.

Hrvatski predsjednik pred Općom skupštinom UN-a je ponovio ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore palestinske I izraelske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi dovelo do međusobnog priznanja dviju država. U govoru je naglasio da Hrvatska podupire vrijednosti i ciljeve UN-ove globalne protuterorističke strategije, podsjećajući da se i pri suočavanju s najvećim prijetnjama treba osigurati poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

- Hrvatska se pridružuje ideji potrebe reforme Vijeća sigurnosti UN-a na području stalnih ali i nestalnih članica gdje zemlje jugoistoka Europe zaslužuju svoje mjesto. Uz to aktivno ćemo pomoći u pripremama za konferenciju UN-a na visokoj razini o održivom razvoju koja bi se trebala održati iduće godine.  zaključio je svoj govor Josipović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?