Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Još uvijek je moguće izbjeći plaćanje poreza u BiH

Vlada nije ispoštovala prijedlog da se onemogući poslodavcu da isplati plaću bez uplaćenih poreza i doprinosa
30. prosinca 2010. u 10:53 0 komentara 182 prikaza
arifović
Foto: Zoran Grizelj

Uspostavljanje jedinstvenog sistema registracije doprinosa u Federaciji BiH (FBiH) od 1. siječnja poboljšat će praćenje uplate poreza i doprinosa na plaće i iz plaća, ali neće u potpunosti spriječiti poslodavce da izbjegavaju plaćanje obveza prema državi, izjavio je direktor federalne Poreske uprave Midhat Arifović.

- Ova reforma nije u potpunosti urađena kako bismo to mi željeli. Vlada nije ispoštovala naš prijedlog da se onemogući poslodavcu da isplati plaću bez uplaćenih poreza i doprinosa, kako je na primjer uređeno u Makedoniji - rekao Arifović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Govoreći o primjeni Zakona o fiskalnim sistemima, on je naveo da je fiskalizacija došla u nezgodno vrijeme s obzirom da se navršava godina od početka primjene Zakona na dohodak, pa postoje dvije reforme uporedo.

- Do sada je stiglo tek oko 450 zahtjeva za fiskalizaciju, a pretpostavka je da ima 18 000 potencijalnih obveznika koji spadaju u prvu kategoriju prve faze fiskalizacije. Iritira nas i da nadležna komisija Ministarstva financija fiskalne uređaje testira jako sporo. Žale nam se kompanije da čekaju mjesec i po i dva da se njihov uređaj testira iako su formirane dvije komisije, jedna u Sarajevu, druga u Mostaru. Na tržištu je svega devet testiranih uređaja koji se mogu prodavati - rekao je Arifović.

On je istakao da je upozoravao vlast da fiskalizacija izaziva nezadovoljstvo, da mora biti transparentna, poštena, pravedna, da se mora objasniti svrha i cilj.

- Od nas se očekuje da krenemo na teren i kaznimo obveznike koji nisu ispoštovali rok. Država je trebala osigurati uvjete pa onda krenuti u zakonom propisane kazne -  rekao je Arifović.

On je naveo da mu nije poznato zašto se žurilo s fiskalizacijom jer u FBiH postoji najsloženiji sistem, a pitanje je i svrsishodnosti kad postoji PDV na nivou BiH, nadležna institucija za kontrolu i ubiranje PDV-a koja ne provodi fiskalizaciju, a sve je više i stručnjaka koji kažu da su efekti fiskalizacije vrlo mali.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.