APSURD

Još tri tjedna do obaranja rekorda u bezvlašću u BiH

parlament
VL FOTO
26.02.2011.
u 12:05

Šanse da se izbjegne obaranje spomenutog rekorda u nekonstituiranju zakonodavne vlasti vrlo su male. Politički pregovori su na mrtvoj točki

Usprkos potpunom kolapsu u procesu konstituiranja vlasti nakon prošlogodišnjnih izbora, bosanskohercegovačke stranke još nisu oborile rekord u trajanju bezvlašća koji su postigle 2001. godine.

Konstituiranje

Nakon što su u listopadu 2000. godine održani opći izbori bilo je potrebno više od pet mjeseci da se konstituiraju oba doma državnog parlamenta. Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH održana je tek 20. ožujka 2001. godine. To znači da politički akteri u BiH imaju još oko tri tjedna da konstituiraju oba parlamentarna doma i izbjegnu obaranje neslavnog rekorda starog deset godina. Ipak, šanse da se izbjegne obaranje spomenutog rekorda u nekonstituiranju zakonodavne vlasti vrlo su male. Teško je očekivati da će u iduća tri tjedna biti okončano formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a što je preduvjet za izbor izaslanika u državni dom naroda.

Kompleksna situacija

Stoga se slobodno može zaključiti kako je situacija danas politički još kompleksnija i teža nego što je bila 2001. godine, kada je uz pomoć međunarodne zajednice instalirana vlast Alijanse za promjene. Kada se promatraju svi izborni ciklusi od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas, jasno se uočava da nikada nije bilo jednostavno provesti izborne rezultate. Činjenica je da je i nakon izbora 2006. godine trebalo pet mjeseci da bi se formirala oba parlamentarna doma na državnoj razini. Konstituirajuće zasjedanje Doma naroda održano je tek 14. ožujka 2007. godine. Zvuči apsurdno, ali brojke govore kako se vlast u BiH najbrže konstituirala u prvim poslijeratnim godinama. Najbolji primjer su izbori iz rujna 1998. godine. Trebalo je manje od tri mjeseca da se sukladno izbornim rezultatima naprave koalicije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?