Izborno povjerenstvo

Još tri dana i ističu prijave za lokalne izbore

Izbori
22.05.2012.
u 09:19

Neovisnim kandidatima povećan, a strankama smanjen depozit za sudjelovanje na izborima

Unatoč činjenici da država još nije usvojila proračun iz kojeg će se financirati održavanje lokalnih izbora, iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH podsjećaju političke subjekte da u petak, 25. svibnja u 16 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruga i skupina za sudjelovanje na izborima.

Ovjera za nove stranke

Uz prijavu za ovjeru politička stranka i neovisni kandidat sukladno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, moraju podnijeti i odgovarajući broj potpisa potpore birača za svaku općinu za koju prijavljuju kandidaturu. U središnjem izbornom povjerenstvu ističu kako rade svoj dio posla, a o tome hoće li se usvojiti proračun iz kojeg se financiraju i lokalni izbori u ovom trenutku, odbili su komentirati. Iz ove institucije ranije su poručivali kako će proračun biti usvojen i da će novac u zakonskom roku biti uplaćen. Država i općine za troškove lokalnih izbora, moraju osigurati devet milijuna maraka. Ako se to ne dogodi, novac bi mogao biti osiguran iz sredstava privremenog financiranja ili iz proračunskih rezervi. Podsjećajući stranke, pojedince koji žele sudjelovati na lokalnim izborima iz SIP-a ističu da ako politička stranka u općini participira u općinskom vijeću/skupštini općine ili ima načelnika oslobođena je podnošenja potpisa potpore za tu općinu uz dostavljenu izjavu nositelja mandata da je još uvijek član te političke stranke. I za izbor predstavnika za popunu zajamčenih mandata za pripadnike nacionalnih manjina ne podnose se potpisi potpore birača. Promijenjena visina pristojbe za prijavu i ovjeru političkih subjekata.

Za kandidaturu 1500 KM

Depoziti za nezavisne kandidate koji žele ući u općinsko vijeće ili skupštinu iznose 500 KM, a bili su 1000 KM. S 1000 na 1500 konvertibilnih maraka povećan je iznos za nezavisne kandidate za načelnike općina. Što se tiče političkih stranaka, depozit je do sada bio u fiksnom iznosu od 5000 KM, a sada iznosi 2000 KM za sjedište stranke, a taj iznos povećava se s prijavom u svakoj novoj izbornoj jedinici. Stranke plaćaju još po 200 KM u svakoj sljedećoj općini gdje imaju kandidacijsku listu. Broj glasača u BiH povećan je u odnosu na prethodne izbore. Zaključno sa 7. svibnjem iznosio je 3,213.562 birača i za 189.435 njih je veći nego za lokalne izbore prije četiri godine. Spomenimo da neke općine uopće neće moći zbog proračunskih manjaka izdvojiti sredstva za lokalne izbore. Sljedećih mjeseci, kao i do sada, bit će pritisaka da općine izmire svoje financijske obveze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?