NAJAVA

Još jedna optužnica protiv Bojadžića do 17. svibnja

nihad
26.04.2012.
u 13:53

Optužnica će biti podignuta zbog zločina Armije BiH na području Jablanice

Još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene 1993. protiv osoba hrvatske nacionalnosti u Jablanici bit će podignuta sredinom svibnja ove godine. Tužiteljica Tužilaštva BiH Vesna Budimir, na suđenja Bojadžiću za zločine u Jablanici, kazala je da je istraga pri kraju, te da će nova optužnica biti podignuta najkasnije do 17. svibnja.

Planirano saslušanje prvog svjedoka Tužiteljstva BiH je odgođeno, jer je obrana tražila da, ako Sud BiH potvrdi novu optužnicu, postupak bude spojen pošto se radi o povezanim krivičnim djelima kao u prvoj optužnici. U devet točaka prve optužnice za zločine u Jablanici, Bojadžiću je na teret stavljeno mučenje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u Muzeju "Bitka na Neretvi" u Jablanici.

Bojadžiću se u odvojenom predmetu pred Sudom BiH sudi i za zločine nad civilima i vojnicima HVO-a u selu Trusina kod Konjica počinjene u travnju 1993. godine.
U napadu na selu, navedeno je u optužnici, ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika HVO-a. Skupa s njim za zločine u Trusini sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH. Prema optužnici, Memić, Salčin, Hodžić su bili vojnici odreda "Zulfikar" kojim je komandovao Ališpago, dok je Hakalović bio pripadnik 45. brigade "Neretvica". Naredno suđenje u postupku za zločine u Jablanici zakazano je za 5. srpnja ove godine, javlja BIRN - Justice Report.

Komentara 1

KR
krtica
19:58 26.04.2012.

Trebalo bi cijelo vodstvo, oficire, podoficire, zapovjednike i sve ostale casnike tzv. armije bih privesti sudu, osuditi, zakljucati i kljuc u smece baciti!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?