Podijeljene škole

Jedni prosvjetni djelatnici štrajkaju drugi provode nastavu

Nastava
15.01.2013.
u 10:17

I danas je sastanak Vlade ZH županije s predstavnicima sindikata

Najava školskih sindikata da nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u ZHŽ zbog štrajka neće početi, se ostvarila. Sindikati tvrde da se štrajk provodi u svim školama, no u županijskome Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta kažu da ima škola koje nisu u štrajku.

Pregovori se nastavljaju

- U nekoliko područnih škola se radi, Srednja škola u Grudama radi u cijelosti, a ostale škole, prema obavijestima koje smo dobili od ravnatelja, ne rade. Sutra (u utorak) imamo sastanak sa sindikatima, koji smo dogovorili u petak, i vidjeti ćemo kakav je trenutačno njihov stav u odnosu na stavove kod kojih smo stali. Mi smo i dalje kod opcije koju smo i dosad zagovarali da oni rade i da se nastava odvija, a da se mi dogovaramo. Zakon i pravila o štrajku omogućuju da se štrajk ne prekida, da ga zamrznu dok se ne dogovorimo, a hoće li to prihvatiti, to ćemo doznati na sastanku - kaže Helena Lončar, županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Prosvjetni djelatnici došli su u svoje škole, međutim, boravili su samo u zbornicama, a učionice su bile prazne. Održani su sastanci na kojima su ih njihovi sindikalni čelnici upoznali s tijekom neuspješnih prošlotjednih pregovora. Predočili su im što Vlada nudi u svom prijedlogu sporazuma, s posebnim naglaskom da je izostavljena točka da Vlada ne može jednostrano donositi odluke o uštedama bez pregovora i dogovora sa sindikatima i na točku kojom Vlada želi osigurati mogućnost da isplata plaća, toplog obroka, troškova prijevoza i naknade za honorarni rad može kasniti. - Osim toga, traži se da potpišemo da nećemo štrajkati dok traje sporazum, a to znači - mi možemo vama rezati plaće bez vas, a vi ne smijete štrajkati dok je sporazum na snazi. To ni u bunilu nitko ne bi potpisao - kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata osnovnih škola. - Sindikat ne može Vladu ograničiti i tražiti da ne može donositi bilo kakve odluke što se tiče djelatnika osnovnih i srednjih škola i da se u njihovo ne dira. Tu su dvije bitne stvari. Vlada ne može pristati da ima različit odnos prema različitim kategorijama korisnika proračuna: da jedni ni na koji način ne smiju osjetiti posljedice krize, a da drugi snose, i drugo Vlada ne može pristati na položaj da ne bude Vlada i da ne može donositi nikakve odluke bez suglasnosti sindikata - kaže ministrica Helena Lončar. Na području općine Ljubuški nije bilo nastave. Nisu radile ni tri osnovne ni dvije srednje škole. Jučer je radilo nekoliko područnih škola i SŠ A. B. Šimića u Grudama. Također, radila je i jedna područna škola u Posušju, i to škola Zagorje. U OŠ Ivana Mažuranića u Posušju došlo dvadesetak učenika, ali su se ubrzo vratili kući. SSŠ u Posušju ne radi, ali smo dobili informaciju kako nisu svi profesori u štrajku.

Financijska situacija teška

- Vjerovala sam da će sindikat poslušati moj prijedlog i zamrznuti štrajk, da se ne narušavaju prava djece, ali nažalost sindikat me nije poslušao. Sindikat traži nemoguće u ovakvim uvjetima, u vremenu kada Vlada donosi 14 mjera štednje jer je financijska situacija iznimno teška. Djecu nitko ne smije koristiti kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva. Njima je mjesto u školi i na nastavi i vjerujem da će tako svi postupati jer ova situacija nije dobra za nikoga, a najmanje za djecu koja će zaostati s gradivom, te će morati nadoknađivati neradnim danima dane koje su propustili - kazala je ministrica Lončar. U SŠ A. B. Šimića u Grudama svi profesori dolaze na posao kao i učenici. Ravnatelj Mladen Leko je zadovoljan i tvrdi kako su mu učenici na prvom mjestu i da se preko njihovih leđa, tj. na njihovu štetu, o ničemu ne smije odlučivati. - Dobar dio učenika je prisustvovao nastavi, a profesori su bili svi. Zanimljivo je da su pojedini roditelji nerazumniji od svoje djece i oni odlučuju hoće li im dijete ići u školu ili ne. Još ću jednom ponoviti da mi, djelatnici škola, moramo tražiti svoja prava, ali ne preko leđa naših učenika odnosno naše djece, kazao je Leko. Naglasio je kako roditelji trebaju pustiti djecu u školu jer u Grudama sve normalno funkcionira. - Pojedinci meni rade probleme govoreći kako nema nastave, a ja u međuvremenu organiziram prijevoz za učenike da bi djeca dolazila u školu i normalno odlazila iz nje. Također smo na vrijeme uključili grijanje da djeca vrijeme provedu u toplim učionicama - potvrdio nam je ravnatelj Leko. Prema njegovim riječima, u Srednjoj školi u Grudama nastava se nastavlja odvijati. - Jučer je bila u skraćenom obliku pošto se radilo o prvom danu prvog polugodišta pa djecu ne treba previše opterećivati. Danas i u sljedećim danima nastavljamo raditi i još jednom djecu pozivam da dođu i počnu usvajati gradivo. Ako tako postupe, neće morati nadoknađivati dane subotama, imat će dane odmora za Uskrs, a i kompletna školska godina moći će završiti na vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?