Šimićevi susreti

Jedan Brijeg zapjevao jedinstvenom A. B. Šimiću

Šimićevi susreti
15.11.2012.
u 10:34

"Susreti" će nakon Gruda, Osijeka i Š. Brijega sutra dospjeti u Mostar

Šimićevi susreti krenuli su iz Drinovaca, rodnog mjesta oca hrvatske moderne književnosti, pa su nakon Gruda i Osijeka svratili u Široki Brijeg, gdje se školovao, a sutra će dospjeti u Mostar, gdje je također živio veliki pjesnik i gdje će biti uručena književna nagrada koja nosi njegovo ime. Potom će ova poetska karavana ponovno u Vinkovce , usputnoj životnoj postaji rodonačelnika hrvatskog ekspresionizma na svom putu u Zagreb.

Tuga pjesnikinje

“Pjesnikinja iz Slavonije donijela je svoje srce u Hercegovinu, a dok je srca bit će i Croatije”, kazao je fra Vendelin Karačić, pozdravljajući okupljene u širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji na predstavljanju knjige “Koja je boja tuge” pjesnikinje Tatjane Kurolt iz Vinkovaca, koja je u jednom danu u prometnoj nesreći izgubila sinčića, supruga i svekrvu, te otvaranju izložbe slika njezine sugrađanke Katarine Žanić Michieli. Jozo Marić kazao je kako iz poezije Tatjane Kurtolt odjekuju krici majki koje su izgubile sinove, ne samo u Vukovaru, Uzdolu i Srebrenici. “Prihvatimo svoj križ, budimo poput autorice krotke službenice, vjerujući da ćemo objašnjenje naših patnji saznati u susretu s Njim”, naglasio je Marić.

Šimić i Brijeg

“Nisam ni sanjala da ću jednog dana objaviti zbirku poezije, a kamoli da ću imati čast biti dijelom Šimićevih susreta”, kazala je Tatjana Kurolt, a posebno emotivno doživljeni su stihovi o njezinom sinu - anđelu. O izloženim slikama Katarine Žanić Michieli govorio je Ivica Belamarić. Otvaranju njezine izložbe nazočio je i Krešo Marić, vinkovački menadžer u kulturi. Vinkovčani su fundusu galerije darovali 19 slika Katarine Žanić Michieli.

“Šimić je pjevao Brijegu, a večeras Brijeg pjeva Šimiću. Dok je ovakvih susreta, nećemo ići maleni ispod zvijezda”, kazao je Miljenko Galić, pomoćnik ministrice kulture ZHŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?