Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Jašarević, Fojnica, Ahmetspahić se izjasnili - \'\' Nisam kriv\'\'

Jašarević prigovorio, rekavši da je dobio pismo s uvredljivim sadržajem, koje je došlo od anonimnog pošiljatelja
23. svibnja 2012. u 14:20 0 komentara 160 prikaza
Jarašević

Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi po optužnici kojom se terete za organiziranje terorističke grupe, a u vezi s napadom na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu 28. listopada 2011. godine.

"Nisam kriv", bio je identičan odgovor trojice optuženih na upit sutkinje za prethodno saslušanje Biljane Ćuković da se izjasne o krivnji. Prethodno je prvooptuženi Jašarević uputio prigovor, utvrdivši da je dobio pismo s uvredljivim sadržajem, koje je, kako navodi, "došlo" do njega od anonimnog pošiljatelja, na što ga je sutkinja upozorila da se danas izjašnjava o krivnji, a da će za sve ostalo imati priliku tijekom naredne faze postupka.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio 25. travnja, Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića tereti da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe koja je organizirana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Europi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utječu na promjenu položaja navedenih zajednica.

Nadalje, optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane terorističke grupe, tijekom 2011., odlučili da zajedničkim djelovanjem radi postizanja spomenutih ciljeva, napadom na zgradu Veleposlanstva SAD-a u BiH, izvrše teroristički čin. Kako se u optužnici navodi, optuženi su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog čina, međusobno podijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.

Optuženog Mevlida Jašarevića se tereti za organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. KZ BiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. točka a) i d) (odnosi se na napad na život osobe i nanošenje velike štete određenim objektima), a optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića za organiziranje terorističke grupe iz čl. 202d. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 4. (odnosi se na pripremu sredstva ili druge radnje kojom se stvaraju uvjeti za izvršenje krivičnog djela terorizma).

Kako je nakon ročišta novinarima kazao glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, državno tužiteljstvo u potpunosti je spremno za dokazni postupak, te najavio da će optužba predložiti saslušanje 39 svjedoka i vještaka, te predočiti oko 100 materijalnih dokaza.

Jašarevićev branitelj, odvjetnik Senad Dupovac najavio je da će uvodna riječ obrane trajati 30-ak minuta, te da će uputiti niz primjedbi u vezi s optužnicom, ustvrdivši da njegov branjenik nije kriv za ono za što se tereti, odnosno da može biti odgovoran za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti osoba pod međunarodnom zaštitom.

Dupovac je na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji aktualizirao pitanje u vezi s pritvorom njegovog branjenika, zatraživši da se on (Jašarević) prebaci iz sarajevskog centralnog zatvora u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Istovremeno, branitelj drugooptuženog Fojnice, odvjetnik Mirza Kovač dostavio je podnesak Sudu da se njegovom branjeniku dodijeli dodatni branitelj.

S obzirom na to da su optuženi negirali krivnju, sutkinja za prethodno saslušanje spis u ovom predmetu dostavit će Sudećem vijeću Suda BiH koje će u zakonskom roku odrediti ročište za početak glavnog pretresa. Optuženi Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su u pritvoru od 28. listopada 2011. (prvooptuženi), 08. studenog 2011. (drugooptuženi), odnosno 29. listopada 2011. godine(trećeoptuženi).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.