Radijacija prijeti

Japan: Proglašen najviši stupanj nuklearne opasnosti

fukushima, japan (1)
AFP/PIXSELL
12.04.2011.
u 07:26

Ovo je drugi put u povijesti da se proglašava sedmi stupanj nuklearne opasnosti, a prvi put je to učinjeno 1986. godine nakon katastrofe u Černobilu

Japanske vlasti proglasile su danas najviši, sedmi, stupanj nuklearne opasnosti objavivši svoju odluku na japanskoj nacionalnoj televiziji NHK.

Ovakva odluka donesena je, ističu japanski dužnosnici, nakon mjerenja stupnja radijacije u oštećenoj nuklearki Fukushima koji je u jednom trenutku iznosio 10.000 terabequerela na sat, prenosi BBC. Stupanj radijacije smanjen je nakon nekoliko sati na manje od jednog terabequrela na sat, no mjere predostrožnosti ostale su na najvišoj razini.

Ovo je drugi put u povijesti da se proglašava sedmi stupanj nuklearne opasnosti, a prvi put je to učinjeno 1986. godine nakon katastrofe u Černobilu. Dužnosnici japanskog Tokyo Electric Power Co (Tepco) izjavili su da curenje radijacije iz oštećenog reaktora nuklearke Fukushima i dalje nije u potpunosti zaustavljeno te ukoliko to ne uspiju činiti u skoro vrijeme, razina onečišćenja mogla bi biti zabrinjavajuće visoka.

Iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost (Nisa) poručuju da je sedmi stupanj opasnosti od radijacije proglašen zato što se onečišćenje i dalje širi, i to zrakom, preko povrća, pitke vode i mora.

- Moramo ipak naglasiti da je količina radijacije koja je izmjerena u Fukushimi tek 10 posto onoga što je izmjereno u Černobilu, dodao je Minoru Oogoda iz NISA-e.

U međuvremenu Japan je pogodio još jedan potres magnitude 6,3 po Richteru s epicentrom u istočnom dijelu Japana. Dosad je od posljedica potresa i tsunamija poginulo 13.219 ljudi, 14.274 smatra ih se nestalima, dok je više od 150.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije