TURIZAM

Jajce top-odredište u BiH za turiste iz arapskih zemalja

Jezero
20.08.2013.
u 10:13

Uz kulturni turizam obilje je prirodnih ljepota, mjesta za lov, ribolov, šetnju, ekstremne sportove, rafting...

- Nakon petnaest godina ulaganja u proširenje i rekonstrukciju objekata, opreme, edukaciju kadrova, kontakata s putničkim agencijama, koristeći menadžment, plan razvoja turizma koji je izradio poznati međunarodni stručnjak za turistički marketing Alija Pozderac, ali i uz nesebičnu pomoć i razumijevanje općinskog načelnika Edina Hozana koji je prepoznao turizam kao razvojnu granu Jajca, ove godine vratio se turizam u Jajce. S pravom možemo reći da je ova godina prekretnica i potvrda da se od turizma može živjeti, kaže nam Dominko Pejić, direktor i vlasnik UTD Turist 98, u čijem su sastavu hoteli Turist i Plivsko jezero. - Mi ,uostalom, znamo da se od turizma može dobro živjeti.

Odlični uvjeti

U Jajcu je još 1893. izgrađena kuća za turiste, 1897 izgrađen je Grand hotel, jedan od prva četiri hotela u BiH, godine 1963. na Velikom plivskom jezeru održano je svjetsko i europsko natjecanje u kajaku na mirnim vodama, Jajce je 1984. proglašeno za najuređenije turističko mjesto u bivšoj državi, prije rata više od 200 građana izdavalo je sobe turistima, a svaki peti zaposleni Jajčanin bio je iz oblasti ugostiteljstva i turizma, imamo prekrasan auto-kamp, dvije plaže, 26 nacionalnih spomenika BiH, prekrasnu prirodu i to moramo iskoristiti, objašnjava Dominko. Ovaj srednjovjekovni grad, koji se u pisanom dokumentu prvi put spominje prije više od 600 godina ima 26 nacionalnih spomenika BiH među kojima je i Mitrej iz II. stoljeća, među najljepšim u Europi, crkvu sv. Marije u kojoj je okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, katakombe jedinstvene u svijetu, sv. Ivo najveće nemarijansko svetište u Europi, prekrasnu džamiju Esme Sultanije, vodopad u središtu grada, koji je svjetsko čudo prirode, Muzej AVNOJ-a, a svi ovi spomenici smješteni su u prirodnom ambijentu kojim dominiraju rijeke Vrbas, Pliva s dva prekrasna jezera. Jajce je idealno za odmor. Osim kulturnog turizma ovdje je obilje prirodnih ljepota, mjesta za lov, ribolov, šetnju, ekstremne sportove, rafting, a na usluzi su pedaline, katamarani, čamci, kajaci i ostala plovila, kvadricikli, bijela kočija i poni, koji osobito privlači djecu. Tu su i kućice za djecu, tobogani, igrališta, igraonice za djecu, električni automobili.

Plivska jezera

Pored sportova na vodu i plovila za rekreaciji i ribolov Plivska jezera su idealna za kupanje u ove vrele dana, a šetnja obalama jezera do vodenica, rajskog otoka, plaže sa sportskim terenima i modernog auto -kampa, svakom će ostati u sjećanju. Sada se vraćamo na početak priče o povratku turizma u Jajce i zbog čega se počeo isplaćivati 15-godišnji trud i rizik u ulaganje u turizam. Naime, UTD Turist 98 u turizam je sve ove godine ulagao iz profitabilnijih djelatnosti, što se počelo isplaćivati tek ove godine. Zahvaljujući povoljnom aranžmanu UTD turist 98 Jajce s putničkom agencijom iz Kuvajta u Jajce su ove godine, pored tradicionalnih turista iz, Slovenije, Italije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Francuske, Češke, i drugih zemalja, počeli organizirano dolaziti turisti iz Kuvajta, Turske, Saudijske Arabije, Katra, Bahreina i Dubaija, koji borave u hotelu Plivsko jezero, a iz Sarajeva svakodnevno dolaze skupine koje uživaju u vožnji po Velikom plivskom jezeru, šetnji prekrasnom prirodom i rekreaciji. Jajce je postalo top-odredište u BiH za ove turiste koji su opsjednuti vodom i zelenilom i ne mogu vjerovati da se čamcima voze po vodi koju mogu piti. Za ove turiste pored vožnje plovilima organiziraju se i rafting ture i izleti po okolini Jajca. Iduće godine očekuje se još veći dolazak turista iz arapskih zemalja pa će postojeći smještajni kapaciteti biti premali. Općinske vlasti prepoznale su što turizam može donijeti Jajcu, pa je za samo nekoliko dana urađena rasvjeta od Velikog plivskog jezera do vodenica, o čemu se raspravljalo godinama, intenzivirano je proširenje i uređenje plaže na Malom plivskom jezeru, uređenje grada i spomenika kulture. Jajce se vratilo na turističku scenu i može biti primjer, kako se i u recesijskim vremenima može uspješno poslovati. Počeli su nam dolaziti turisti koji nisu čuli za recesiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?