Prodaja zlata

Izvoz zlata iz BiH veći 50 puta od uvoza

Zlato
23.11.2012.
u 10:30

Dragulja
se najviše izvozilo iz BiH u Sloveniju, Tursku, Austriju i Crnu Goru

Dok Bosna i Hercegovina muku muči kako bi pokrivenost uvoza izvozom barem polovična pokrila, izvoznici zlata nemaju takvih problema. Samo u prvih deset mjeseci ove godine, izvoz tog plemenitog metala je za više od pedeset puta bio veći od uvoza.

Povećan uvoz i izvoz

Prema statističkim podacima, u BiH pristiže sve više zlata. Od siječnja do listopada ove godine u BiH uvezeno je zlata u vrijednosti od 88 tisuća maraka. U prošloj godini, u istom razdoblju ukupno je zlata (nemonetarnog) uvezeno 46 tisuća maraka, dakle, skoro dvostruko manje. Kada je u pitanju izvoz u razdoblju siječanj - listopad 2012. izvezeno ga je u vrijednosti od 4,5 milijuna maraka. U prošloj godini, u istom razdoblju ukupno je zlata (nemonetarnog) uvezeno 46 tisuća maraka. 
Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih deset mjeseci prošle godine zlata, draguljarskih predmeta i njihovih dijelova od plemenitih metala ili od metala platiranih plemenitim metalima, predmeta zlatarstva ili filigranstva i njihovih dijelova te ostalih predmeta od plemenitih metala ili metala platiranih plemenitim metalima ukupno je uvezeno u vrijednosti od pet milijuna maraka.

- Draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva te predmeta od plemenitih metala u deset mjeseci 2011. godine je ukupno uvezeno u vrijednosti od pet milijuna maraka. Zlato se najviše uvozilo iz Turske, Slovenije i Austrije - kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO-a. S druge strane, kad je u pitanju izvoz draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva, te predmeta od plemenitih metala, u deset mjeseci 2011. godine je ukupno izvezeno spomenute robe u vrijednosti od 1,2 milijuna maraka. Ove se robe najviše izvozilo u Sloveniju, Tursku, Austriju i Crnu Goru.

Biseri i dragulji

U vrijednosti od više od 12 milijuna maraka u ovoj godini je izvezeno bisera, dragulja i plemenitih metala te metalnog novca. Uvoz je bio manji – 1,8 milijuna za razdoblje do kraja listopada 2012. Također, ta se roba iz BiH u 2011. znatno manje izvozila (u vrijednosti od 8,9 milijuna maraka), a u razdoblju siječanj - listopad 2011. uvezeno je takvih predmeta u iznosu od 11,2 milijuna maraka.

Prema svim pokazateljima, građani sve više prodaju svoje obiteljsko zlato kako bi otplatili ratu kredita ili spojili kraj s krajem. Mnogi smatraju da je prodaja zlata najbolji pokazatelj da je bh. društvo već dotaklo ekonomsko dno. Cijena jednog grama zlata u BiH dostigla je vrijednost i do 60 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?