STRAH OD BAKTERIJE

Izolacijske su sobe u bolnicama spremne

bakterija
VL FOTO
04.06.2011.
u 13:32

U Bosni i Hercegovini za sada nema infekcije, ali su mjere opreza podignute na višu razinu

Zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini spremne su za eventualnu pojavu zaraze bakterijom EHEC, opasnim tipom Escherichije coli koja se neumorno širi Njemačkom i drugim europskim zemljama.

Stanje alarmantno

Iako medijska izvješća govore da je stanje u njemačkim bolnicama alarmantno, te da liječnici rade satima bez prestanka, a budući da nemaju dovoljno soba, privatne bolničke apartmane pretvaraju u izolacijske sobe, u BiH previše straha, barem kada je zdravstvo u pitanju. U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kažu da im bakterija koja hara Europom nije nepoznanica. Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić kaže da su i u pogledu smještajnih kapaciteta i odgovarajuće borbe sa zarazom također spremni.

-Mi već godinama na nekoliko klinika imamo izolacijske sobe i s te strane smo potpuno spremni odgovoriti eventualnim potrebama, kaže Jandrić.

Kod zaraznih oboljenja ovo su vrlo važne prostorije, jer se smještajem pacijenata u njima sprječava širenje bolesti. U BiH za sada nema infekcije, ali su mjere opreza podignute na višu razinu. Liječnici naglasak stavljaju na preventivu, a ona se u ovom slučaju prvenstveno odnosi na higijenu i pravilno postupanje s hranom. To konkretno znači temeljito pranje voća i povrća prije uporabe. Kao što je poznato, izvor zaraze u Europi su krastavci i drugo povrće proizvedeno na farmama u Španjolskoj. Međutim, BiH povrće uglavnom ne uvozi s tog područja, već iz Makedonije i nekih drugih država.

Kvarenje hrane

Epidemiološka situacija u Sarajevu je pogoršana, ali uzrok nisu zaraženi krastavci, već masovno trovanje hranom u jednom fast foodu. Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da je za očekivati s toplim danima i visokim temperaturama pojačanu mogućnost kvarenja hrane, te njenu bakteriološka neispravnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?