Dani Sveučilišta

Iznimno jaka karika u lancu visokog obrazovanja u BiH

Svečanost
07.12.2012.
u 09:58

Ulaganje u visoko obrazovanje u krizi treba biti daleko veće, kako bi se što prije i lakše izašlo iz recesije

Vjerojatno nikada do sada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru nije bilo toliko uglednika iz akademskog života na jednom mjestu. Mnoštvo rektora, prorektora, dekana, sveučilišnih profesora iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, posebice iz Republike Hrvatske, stiglo je u Kosaču, kako bi zajedno sa svojim kolegama sa Sveučilišta u Mostaru dostojno obilježili 35. godišnjicu rada Sveučilišta. Tu je bilo i mnoštvo uglednih osoba iz političkog, crkvenog, kulturnog, gospodarskog života te studenata i pučanstva. Svi su imali jedan cilj odati priznanje Sveučilištu za dosadašnji, kako kažu, uspješan rad.

Pozdravni govori

Svečanu sjednicu senata, koja je organizirana tim povodom, otvorio je rektor mostarskog Sveučilišta prof. Vlado Majstorović, koji je u svečarskom ozračju pozdravio ugledni skup.

- Vaše Sveučilište je iznimno jaka karika u lancu visokog obrazovanja u BiH. U složenoj državi, kakva je ova naša, vi ste svjetiljka jednog od naroda u BiH, ali zauzimate i zavidno mjesto u akademskoj zajednici Europe, rekao je rektor bihaćkog Univerziteta Refik Šahinović, koji se obratio u svojstvu predsjednika Rektorskog zbora BiH.
I dubrovačka rektorica Vesna Vrtiprah, koja trenutačno predsjeda Rektorskim zborom R. Hrvatske, biranim riječima govorila je o mostarskom Sveučilištu, naglašavajući kako se Sveučilište osiguralo i kadrovski i prostorno.

- Ulaganje u obrazovanje u krizi treba biti i veće, kako bi se izišlo iz recesije, rekla je rektorica - dodajući kako se Sveučilište uvijek moglo obratiti njima te da će tako i ostati. Don Željko Majić, istaknuo je kako msgn. dr. Ratko Perić, u čije ime je govorio, prati sva zbivanja na Sveučilištu i veseli se uspjehu svakog pojedinca i svakog fakulteta. I predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić tvrdi kako se Sveučilište uspješno nosilo s nedaćama proteklih 35 godina, dodajući kako su imali i uvijek će imati u Vladi partnera, ali i potporu. Govor rektora Vlade Majstorovića bio je posebno nadahnut i praćen s velikom pozornošću. Nakon što je u kratkim crtama prošao kroz rad u proteklih 35 godina, naglasio je kako visoko obrazovanje u Mostaru vuče korijene još iz kraja 19. stoljeća, te predstavio sadašnje stanje.

-Na žalost, u zemlji brojnih problema kao što je naša ni provedba reforme obrazovanja ni transformacija Sveučilišta ne teče onako kako bismo htjeli i željeli. Unatoč opredjeljenju za provedbu reforme, nakon gotovo desetljeća mnogi pokazatelji upozoravaju kako smo još uvijek opterećeni hipotekama prošlosti. Stupanjem na snagu županijskih zakona o visokom obrazovanju, Sveučilište je dobilo visok stupanj autonomije, što zahtijeva kudikamo veću integraciju njegovih dužnosti, redefiniranje sustava upravljanja te uvođenja u praksu strateškog menadžmenta kao glavnog sredstva uspješne transformacije Sveučilišta i njegovog koordiniranog razvoja, istaknuo je rektor Majstorović.

Dodjela priznanja

Nakon prigodnih govora uslijedila je dodjela priznanja. Tako će dodjelu počasnog zvanja “professor emeritus”, koju su dobili prof. dr. Božo Ćorić sa Strojarstva te akademski slikar Krešimir Ledić, slavljenici pamtiti do kraja života. 
Svečanost će pamtiti: Ivan Bogut, Ivo Čolak, Radoslav Galić, Mladen Glibić, Sven Gotovac, Srećko Tomas i Serafin Hrkać, koji su iz ruku rektora dobili priznanja. Spomen-medalje dobili su: Denis Lasić, Ante Kvesić, Vesna Vrtiprah, Pero Lučin, Robert Matijašević, Ministarstvo znanosti RH i Aleksa Bjeliš. Povelja sa spomen-medaljom pripala je Anti Uglešiću, Gordani Kralik, Ivanu Paviću i Filipu Čuli. Nakon toga radost za studente, dodijeljene su Rektorove nagrade. Glazbeni dio večeri dodatno su obogatili akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor “Pro Musica“ i Hrvatski gudački kvintet iz Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?