SASTANAK

Iznaći rješenje za Mostar kako bi se raspisali izbori

čović
VL FOTO
14.03.2012.
u 10:10

Iznaći političku volju da se postigne sporazum i riješi pitanje Mostara

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore jučer su u odvojenim susretima razgovarali s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem. Između ostalog, razgovarali su i o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Mostara, te nedavnom sporazumu šest lidera.

Inzko je pozvao stranke da intenziviraju napore i uključe se u konstruktivne razgovore koji će voditi ka implementaciji odluka Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru. Da bi se u Mostaru mogli održati izbori kao i u ostatku zemlje, potrebno je izvršiti promjene do svibnja 2012., kada je planirano raspisivanje lokalnih izbora. Razgovarajući o potrebi da svi relevantni organi implementiraju odluke Ustavnog suda, visoki predstavnik je naglasio da odluke Ustavnog suda ne ugrožavaju položaj niti jednog konstitutivnog naroda u Mostaru jer je Sud podržao sve sigurnosne mehanizme koji su sadržani u Statutu Mostara za zaštitu konstitutivnih naroda u Mostaru.

„Vitalni nacionalni interesi, minimalne i maksimalne kvote za konstitutivne narode u GV Mostara, posebni mehanizmi odlučivanja o ključnim pitanjima nisu ugroženi ni na koji način, tako da nitko ne treba imati strahova od provedbe odluka Suda, rekao je Inzko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?