Razgovor

Izmjene Izbornog zakona bi trebalo obaviti do kraja ove godine

Stjepan Mikić
08.10.2013.
u 09:01

Normalno je u demokratskoj zemlji da se izmjene zakona ne obavljaju u izbornoj godini

Još godinu dana je ostalo do planiranog održavanja općih izbora u BiH. Hoće li biti održani po novim pravilima ovisi o ishodu pregovora o provedbi presude “Sejdić i Finci”, ali i rezultata procesa ustavne reforme u Federaciji koju je potaknula američka administracija. O tome za Večernji list govori predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepanom Mikićem.

Kada bi najkasnije morala biti provedena presuda “Sejdić i Finci” i sukladno tomu promijenjen Izborni zakon BiH da bi SIP na vrijeme mogao raspisati izbore i provesti ih u jesen iduće godine, kako je to najavljeno?


Normalno je u demokratskoj zemlji da se izmjene zakonskog propisa ne obavljaju u izbornoj godini. Mi iz SIP-a smo u svim svojim istupima o toj temi govorili da bi izmjene Izbornog zakona trebalo obaviti do kraja ove godine. To je optimalno vrijeme kako bismo ispoštovali tu demokratsku praksu da se u izbornoj godini ne mijenja Izborni zakon, a drugo što mi imamo više od 30 podzakonskih akata koje trebamo uskladiti s eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH i upoznati izbornu administraciju s tim izmjenama.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?