Novo okupljanje

Izmjene ili bojkot izbora

Lideri
10.05.2012.
u 09:01

Iako se još ne mogu dogovoriti oko zajedničkog kandidata, bošnjački lideri stavili do znanja da im je nacionalni interes na prvom mjestu

Vijeće za provedbu mira na razini veleposlanika moglo bi danas ponovno razmatrati zahtjeve većinski bošnjačkih stranaka glede održavanja lokalnih izbora u Srebrenici ove godine. Kako doznaje Večernjak, odluka o novom okupljanju PIC-a uslijedila je nakon razgovora koje je visoki predstavnik Valentin Inzko u utorak imao s čelnicima SDA, SDP-a, SBB-a i SBiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom, Fahrudinom Radončićem i Amerom Jerlagićem.

 Ništa od bonnskih ovlasti

 Inzko je, kako doznajemo, vrlo jasno stavio do znanja bošnjačkim čelnicima da unutar međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se odobri uporaba bonnskih ovlasti vezano uz izbore u Srebrenici. To znači da OHR neće nametati izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se svima koji su 1991. godine imali prebivalište u Srebrenici omogućilo glasovanje u ovoj općini i na predstojećim lokalnim izborima. Ovakav zahtjev unutar PIC-a podupire samo Turska koja predstavlja Organizaciju islamskih zemalja. Tursko lobiranje, kojem se tijekom nedavnog posjeta Sarajevu pridružio i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, za sada ne daje rezultate. Suočeni s ovakvom situacijom bošnjački lideri su izišli s novim zahtjevima pred OHR, koji su svojevrsna alternativa ranijem zahtjevu za promjenu Izbornog zakona.

 Traže reviziju popisa

 Naime, četvorica stranačkih lidera traže reviziju biračkih popisa, jer postoji sumnja da je tu bilo određenih manipulacija. Drugi zahtjev se odnosi na lakšu registraciju prijeratnih stanovnika Srebrenice za glasovanje, kao i za zadržavanje socijalnih prava u Federaciji Bosni i Hercegovini. Među zahtjevima je i onaj da načelnik Srebrenice ne može biti osoba koja negira genocid nad Bošnjacima u tom gradu. Od svih ovih zahtjeva, kao i od inzistiranja na izmjenama Izbornog zakona, četvorica lidera su navodno spremna odustati ako se nađe neko drugo rješenje koje bi rezultiralo ponovnim izborom Bošnjaka za općinskog načelnika.

O svemu ovome bi se trebalo raspravljati na novoj sjednici PIC-a koju će umjesto odsutnog Valentina Inzka voditi njegov zamjenik Roderick Moore. Iako se još ne mogu dogovoriti oko zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, kao i mogućem bojkotu izbora, četvorica bošnjačkih lidera su jasno stavili do znanja da im je nacionalni interes na prvom mjestu. Sličan scenarij bi se mogao ponoviti i u slučaju Mostara, iako im je zbog Srebrenice to pitanje trenutačno u drugom planu.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Buranglez
13:23 10.05.2012.

isti židovi 100 godina ce srati o srebrenici ko i židovi o holokaustu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?