Čapljina

Izgradnja, obnova i rekonstrukcija vodoopskrbnih sustava

capljina-voda
Frano Matić
06.03.2012.
u 11:16

Vodu će
u konačnici dobiti više tisuća obitelji ne samo Čapljine, već Stoca i Mostara

Na nedavnoj sjednici OV Čapljina prihvaćena je odluka kojom su definirani projekti od prioritetne važnosti. Radi se o četiri velika projekta koji su u znaku izgradnje, obnove i rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava na području ove općine.

Kvalitetno rješenje

Jedan od prioriteta je izgradnja vodoopskrbnog sustava u naselju Trebižat koje već dugi niz godina čeka kvalitetno rješavanje problema s pitkom vodom. U istoj poziciji su i mještani naselja Zvirovići i Prćavci, a koja također sa izgradnjom vodoopskrbnog sustava ulaze u te prioritetne projekte za općinu Čapljina. A da je baš sve u znaku vode dokazuju i preostala dva prioritetna projekta, i to izgradnja II. faze (druge etape) vodoopskrbnog sustava Dubrave te obnova i rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava u Čapljini. Projekt vodoopskrbnog sustava Dubrave, ujedno je i najveći projekt takve vrste na prostorima cijele Hercegovine jer je “težak” preko 50 milijuna KM i vodu će u konačnici dobiti više tisuća obitelji, ne samo u čapljinskoj već i u stolačkoj općini te dijelu Mostara.

OV Čapljina prihvatilo je Odluku o davanju prethodne suglasnosti na kreditno zaduženje za projekte proširenja vodoopskrbnog sustava u općini Čapljina. Tako je inicirano pokretanje procedure kreditnog zaduženja Čapljine kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekte proširenja vodoopskrbnog sustava.

Zaduženje za projekte

Radi se o iznosu od pet milijuna eura. Konačnu će odluku o zaduženju donijeti OV Čapljina po okončanju pregovora na državnoj razini, a kojom će se utvrditi uvjeti kreditnog zaduženja. ”Pregovori su u tijeku i ovo su jako povoljna kreditna sredstva gdje uz tih pet milijuna eura kredita EBRD-a od Europske komisije, još dobivamo pet milijuna eura tzv. grant sredstava. To je ukupno deset milijuna eura i to bi bilo dovoljno za realizaciju projekata. Voda je prioritet za cijelu općinu jer se uz nju vežu ne samo ova naselja već i ovdašnja poljoprivreda”, istaknuo je načelnik dr. Smiljan Vidić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?