Inozemni dug BiH

Izdvajanje iz proračuna za plaćanje inozemnih kredita

MMF
20.12.2012.
u 10:27

Proračun BiH iznosi 500 milijuna eura - 400 mil. predviđeno je za otplatu vanjskog duga

Vanjski dug na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 6,9 milijardi maraka i u odnosu na kraj prošle godine veći je za 300 milijuna KM, tako pokazuju podaci Centralne banke BiH. Prema istim podacima, vanjski dug je na kraju prošle godine iznosio 6,6 milijardi maraka, na kraju 2010. godine bio je 6,2 milijarde, dok je na kraju 2009. godine iznosio 5,2 milijarde KM.

Lista dugovanja

Najveća dugovanja BiH ima prema Svjetskoj banci, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Europskoj investicijskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i drugim međunarodnim financijskim institucijama. Direktor Instituta za edukaciju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić je istakao da se vanjski dug BiH približio iznosu od sedam milijardi maraka, te da će, ako se nastavi zaduživati ovakvim tempom, Bosna i Hercegovina zapasti u dužničko ropstvo.

- Rapidno se povećava iznos vanjskog duga jer BiH nema odgovarajući plan zaduživanja i usmjeravanja tih sredstava. Ovakav tempo zaduživanja apsolutno je neodrživ. Prije samo tri godine BiH je spadala u red nisko zaduženih zemalja, pa smo od 2009. prešli u srednje zadužene, međutim sada idemo prema visoko zaduženim zemljama - kazao je Hasić. Istakao je da udio duga u BDP-u ne može biti mjerodavan pokazatelj zaduženosti za manje razvijene zemlje.

Novac za javnu potrošnju

- Visoko razvijene zemlje koje dio zaduženja usmjeravaju u razvojne svrhe mogu sebi dopustiti taj luksuz, ali to je kod BiH potpuno drukčije, jer sva zaduženja idu za javnu potrošnju - naglasio je Hasić i dodao da se BiH zadužuje po potpuno nepovoljnim uvjetima. U izvješću o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za devet mjeseci ove godine koje je Vijeće ministara BiH usvojilo, navodi se da je BiH u prvih devet mjeseci ove godine vratila 227,2 milijuna KM vanjskog duga.Od toga se na otplatu glavnice odnosi 153,14 milijuna KM ili 67,4 posto, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 74,06 milijuna KM ili 32,6 posto ukupno plaćenog iznosa – navodi se u izvješću i dodaje da se na izmirene obveze FBiH odnosi 140,51 milijuna KM, na obveze RS-a 84,85 milijuna KM, Brčkog 110.000 KM, te institucija BiH 1,73 milijuna maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?