Finiš utrke

Izbori u Americi

Izbori
04.11.2012.
u 10:12

Obama i Romney obilaze neodlučne, u New Jerseyju će glasovati u kamionima

Barack Obama i Mitt Romney krenuli su u finalnu bitku za glasove u državama koje će odlučiti o pobjedniku predsjedničkih izbora u utorak. Obama se uputio u Ohio, Wisconsin, Iowu i Virginiju, a Romney će obići New Hampshire, Iowu i Colorado. Posljednja istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da su kandidati gotovo izjednačeni, iako se Obami daje blaga prednost u većini spomenutih država. Prevaga na Obaminu stranu objašnjava se uspješnim prošlim tjednom. Osim što je u petak objavio relativno dobre vijesti o stanju zaposlenosti u zemlji, vjetar u leđa dao mu je i obilazak mjesta koja je pogodila oluja Sandy te podrška neovisnog njujorškoga gradonačelnika Michaela Bloomberga i nekih medija. Iako se iz sadašnje perspektive čini da će Romney u utorak imati znatno teži posao, važno je istaknuti da je Obamina prednost u neodlučnim državama gotovo na razini statističke pogreške.

Oluja Sandy


Na ovogodišnje izbore utjecat će i oluja Sandy koja je početkom tjedna poharala istočnu obalu SAD-a. Osim što je na nekoliko dana prekinula predizbornu kampanju, uništila je i neka glasačka mjesta. S tim se problemom najviše suočavaju stanovnici New Jerseyja od kojih će mnogi svoju građansku dužnost obavljati u vojnim kamionima. Improvizirana glasačka mjesta u obliku šatora bit će postavljena i u nekim njujorškim četvrtima. Problemi s poštanskim uslugama izazvani olujom mogli bi izazvati kašnjenje u dostavi listića onih koji su glasovali u odsutnosti. Inače, tri dana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama kandidati Barack Obama i Mitt Romney su se preko televizijske mreže CNN pisanim člancima o temi “Moja vizija Amerike” obratili milijunima birača.

Republikanac Romney je u posljednjim tjednima kampanje sebe predstavljao kao agenta promjena u zemlji, a njegov protivnik i aktualni predsjednik SAD-a demokrata Barack Obama je istakao da promjene koje Romney zagovara nisu ono što Americi zapravo treba.

“Mi znamo što znači promjena i od toga ne možemo odustati. To su promjene za sve. Promjena je Amerika koja će biti domaćin novih generacija proizvodnje i inovacija. Ja nisam kandidat koji kaže ‘neka propadne Detroit’, ja sam kandidat od povjerenja za američke poslove i investitore. Promjena je završetak desetogodišnjeg rata i otvaranje novih stranica izgradnje nacije. Naše promjene podrazumijevaju smanjenje proračunskog deficita mjerama štednje i vraćanje poreza bogatih Amerikanaca na razinu koja je bila za vrijeme predsjednika Billa Clintona. Došlo je vrijeme da završimo reforme koje smo počeli“, navodi se u Obaminom članku koji je objavio CNN. Predsjednički kandidat iz reda republikanaca Romney je u svom članku istakao da je Amerika zemlja velikih mogućnosti i prilika, ali da te prilike sve rjeđe kucaju na vrata Amerikanaca.

Ekonomski problemi

“Gušimo se u ekonomskim problemima koji su bez posla ostavili milijune naših državljana. Naše okruženje je prepuno raskomadanih snova, odgođenih planova i izumrlih nada“, navodi se u Romneyjevom članku. Romney je dodao da to nije nužno stanje Amerike i da ovi problemi mogu biti zajedničkim snagama riješeni u budućnosti.

“Problemi koje imamo nisu jači od nas. Mi ih možemo riješiti. Preporučujem vam pravi izbor za stvarne promjene“, poručio je Romney.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?