MOSTAR

Izbori se odgađaju?

mostar
VL FOTO
24.04.2012.
u 09:39

Mostar treba biti uređen kao ostale jedinice lokalne samouprave, da to bude jedna izborna jedinica

Novi Statut Grada Mostara i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sjedić-Finci” dvije su točke oko kojih će, između ostaloga, danas u Sarajevu raspravljati veleposlanici država članica Vijeća za provedbu mira u BiH. Na sjednici će, kako doznajemo iz diplomatskih izvora, biti razmatran i svojevrstan apel u kojem će se od predstavnika vlasti tražiti provedba odluka koje su postale kamen ozbiljan spoticanja u provedbi reformi, ali i temelj za novu radikalizaciju političkog stanja u BiH.

Traženju kompromisnog rješenja oko Statuta Grada Mostara, bit će ključno pitanje kojem će veleposlanici na današnjoj sjednici PIC-a posvetiti najviše pozornosti, jer se bliži vrijeme raspisivanja lokalnih izbora, a još uvijek nema pravila po kojima bi se oni održali u gradu na Neretvi. U kakvoj se pat situaciji, nalazi Mostar najbolje govori informacija da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) planira 7. svibnja, dakle za manje od 15 dana, raspisati lokalne izbore, a Mostar nema Statut po kojima bi se oni održali. Iz diplomatskih izvora doznajemo da će međunarodna zajednica (OHR i Poseban ured EU-a za BiH) tražiti odgodu od mjesec dana za raspisivanje izbora u Mostaru, dok se ne pronađe rješenje između sukobljenih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka. I oko odgode izbora u Mostaru među veleposlanicima država članova Vijeća za provedbu mira nema konsenzusa.

Turska uz pomoć predstavnika SAD-a ima određene primjedbe na odluku Ustavnog suda BiH oko provedbe novog Statuta Grada Mostara koja drži da bi se njegovom provedbom Bošnjaci mogli naći u političkoj defanzivi. Znajući kakvo raspoloženje vlada unutar PIC-a bošnjačke stranke prije svega SDA, već nekoliko dana ponavljaju kako će međunarodna zajednica nametnuti novi Statut i da za realizaciju takvog plana imaju dogovor prije svega s HDZ-om BiH, što ovi uporno demantiraju. Ako dođe do odgode izbora u Mostaru, to je vrlo jasan signal da se međunarodna zajednica još jednom stavila na stranu bošnjačkih političkih predstavnika koji “diplomacijom iz sjene” stavljaju van snage odluke Ustavnog suda BiH, kao najvišeg pravosudnog tijela u spomenutom entitetu. Koliko je pitanje Mostara nije samo lokalni problem već se može replicirati i na odnose stranaka u višoj razini vlasti, svjedoči i sjednica SNSD-a koji se bavilo ovom problematikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?