OBNOVA CRKVE

Iz Uzdola ponovo poslana poruka mira te poziv na jedinstvo Hrvata

uzdol
VL FOTO
04.06.2010.
u 11:39

Kardinal Vinko Puljić blagoslovio novi oltar u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu, općina Prozor-Rama

Jučer je u mjestu Uzdol, općina Prozor-Rama, tijekom svečane svete mise blagoslovljen novi oltar, što je ujedno značilo i kraj procesa obnove crkve sv. Ivana Krstitelja.

Kardinal predvodio misu

Dvadesetak svećenika služilo je koncelebriranu svetu misu koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. S ovoga mjesta, gdje su tijekom proteklog rata pripadnici Armije BiH počinili jedan od najtežih zločina nad Hrvatima, ponovno je poslana poruka mira te nužnosti jedinstva Hrvata. Upravo o jedinstvu je govorio kardinal Puljić, koji je istaknuo kako samo jedinstvom Hrvati mogu doći do svojih ciljeva, a u prvom redu se misli na jednakopravnost u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Ovom svečanom događaju bila je nazočna politička elita bh. Hrvata, a kako nam je rekla predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, obnova crkve u Uzdolu jak je poticaj povratku svih onih koji su na tom prostoru živjeli prije rata. - Uzdol ima posebno mjesto u srcima svih nas zbog strahota koje su doživjeli ljudi iz toga kraja. Ovakav događaj je jasan znak napretka i vraćanja života u ovaj kraj - rekla nam je Krišto nakon svečane svete mise.

Zahvala crkvi iz RS-a

Tijekom domjenka, kardinalu Puljiću je riječi zahvale uputio i Davor Čordaš, dopredsjednik Republike Srpske, koji je posebno bio zahvalan na tome što je kardinal Puljić slanjem svećenika u Republiku Srpsku vraćao nadu ljudima u tom dijelu BiH i poticao ih na povratak na svoja stoljetna ognjišta.

Nazočnima su se obratili i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić te predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić. Inače, ove godine se obilježava 17 godina od zločina Armije BiH u Uzdolu u kojem je ubijen četrdeset i jedan Hrvat civil.

Poražavajuće zvuči činjenica da još nitko nije odgovarao za ovaj zločin, niti je bilo tko osuđen. Unatoč preživljenim strahotama, stanovnici Uzdola su smogli snage i krenuli s obnovom porušenog mjesta, a kraj obnove crkve svetog Ivana Krstitelja jasan je znak uspjeha u prevladavanju svega onoga što se dogodilo 14. rujna 1993. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?