Tolisa

Iz samostana prerasla u županijsku bolnicu

Bolnica
19.10.2012.
u 12:19

Otvaranjem Ratne bolnice u Tolisi 1992. otvoreno je povijesno poglavlje. Ustanova je ulijevala sigurnost braniteljima i njihovim obiteljima

Dvadeset je godina od utemeljenja Ratne bolnice Tolisa koja je bila smještena u podrumskim prostorijama franjevačkog samostana u Tolisi.

Povijesni datum

Povijesni datum 19. 10.1992. obilježava se skromno ali dostojanstveno i ponosno. Djelatnici prve bolničke ustanove na prostorima bosanske Posavine oživjet će uspomene, sjećanja, ratne priče, ali i tužne slike koje su ostavile neizbrisive traume, ali i radosne trenutke spašavanja života na slobodnom oraško-šamačkom području. Ratna bolnica Tolisa značila je temelje današnje županijske bolnice u Orašju s lokacijom i u Odžaku. U znak sjećanja djelatnici Županijske bolnice u Orašju proći će defileom kroz grad, a potom položiti vijence ispred spomen-obilježja u Orašju. Kroz četiri godine rada u ratnim uvjetima kroz Ratnu bolnicu Tolisa prošli su veliki ljudi i humanisti. Davali su najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života. Danima nisu odlazili svojim domovima, nisu pitali za radno vrijeme mjereno ranjenima ozlijeđenima i najhrabrijim Sinovima Posavine su živote darovali za obranu. -Sjećam se kada je donesena odluka o utemeljenju ratne bolnice koliko je oduševljenja izazvala, ali i olakšanja kako među braniteljima tako i među njihovim obiteljima. Svi smo se osjećali sigurnije jer tu su bili liječnici pa je i svaki vojnik išao spokojnije na crtu jer su znali, ako se nešto dogodi, ima tko pomoći. Svaka majka je bolnicu dočekala s oduševljenjem jer su sa strepnjom ispraćali svoje sinove, kćeri, muževe.

Olakšanje za sve


Otvaranje bolnice bilo je olakšanje za sve one koji su se zatekli na ovome komadiću slobodnog prostora, priča Marijan Mijatović – Banče ispred Organizacijskog odbora proslave obljetnice. -Radili smo danonoćno, s minimalnom dijagnostikom, ali davali smo sve od sebe da pomognemo. Upravo je ta pomoć bila i presudna za živote ranjenih, prenosi nam ratne slike kirurg dr. Ćazim Kraljušić. Žive su slike sjećanja i kod medicinskih sestara Kate, Dragice, Kise, Ćerime, Jasmine, Mande i ostalih sestara koje su uređivale tamne prostore samostana i pretvarale ih u bolničke sobe. Prvi susret s kirurškim instrumentima za njih nije bila prepreka upijanju znanja i želji da pomognu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?