Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Iz BiH od tri magistra ili doktora znanosti, dva rade u inozemstva

Nekada su korisniji kada se nalaze u inozemstvu, ali ih treba stimulirati da pomažu BiH, kazao je Tanović
25. lipnja 2010. u 10:26 0 komentara 63 prikaza
diplome
Foto: VL FOTO

Samo tijekom pet godina iz BiH je otišlo 650.000 ljudi, a od tog broja čak 70 posto je u džepu imalo diplomu magistara ili doktora znanosti. Nažalost, stanje se ne popravlja, iseljavanje i “odljev mozgova” iz BiH aktualno je i danas.

Krivo je i obrazovanje

Prema podacima koji su jučer izneseni na javnoj tribini “Priljev mozgova/pameti: kako dovesti, vratiti, zadržati stručnjake u BiH?”, koju je organizirao ACIPS, ovi podaci su evidentirani za razdoblje od 1989. do 1994. godine. Jedna od uvodničara tribine prof. Lamija Tanović istaknula je kako je problem odlaska obrazovanih mladih ljudi problem koji se mora rješavati institucionalno jer napori nevladinih organizacija nisu dovoljni. -Napominjem da nije nužno sve te stručnjake podrijetlom iz BiH dovesti natrag u BiH. Nekada su mnogo korisniji kada se nalaze u inozemstvu, ali ih treba stimulirati da pomažu BiH i njezinu razvoju, kazala je Tanović. Mišljenja je da u bh. obrazovnom sustavu ima mnogo kočnica koje onemogućuju povratak stručnjaka u BiH. -Ni sedam godina nakon ulaska u bolonjski proces još ne pokazuje rezultate. Mi nemamo uvjete dovesti visokoobrazovane ljude, koji će i u BiH davati iste rezultate kao i u inozemstvu. Imamo milijun ministarstava, a nemamo ono koje bi se bavilo priljevom mozgova, naglašava Tanović.

Postoje projekti

Na tribini je istaknuto kako postoje neki projekti koji imaju zadaću spriječiti odlazak stručnjaka. -Međunarodna organizacija za migracije (IOM) već je realizirala dva projekta, a treći je u tijeku. Riječ je o konkretnim projektima s vidljivim rezultatima, a koji su imali zadaću spriječiti “odljev mozgova” iz BiH ili ih dovesti natrag, istaknula je predstavnica IOM-a Alma Šunje. Šunje je pojasnila da je rezultat prvog projekta koji je proveden od 1996. do 2000. godine povratak 862 osobe, i to stručnjaka iz različitih oblasti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.