VRHOVNI SUD

Ivanu Benderu u RH potvrđena kazna zatvora kao i u BiH

bender
VL FOTO
16.02.2011.
u 09:24

Odvjetnik Zvonimir Hodak, kako je rekao, smatra da je u slučaju njegova branjenika riječ o “političkoj odluci”

Hrvatski Vrhovni sud odbio je žalbu jednog od osnivača Hrvatske Republike Herceg Bosne Ivana Bendera i potvrdio presudu kolega iz FBiH kojom je Bender osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela Ero, doznaje se na Vrhovnom sudu. Odluka Vrhovnog suda je konačna i na nju nema mogućnosti žalbe. Bivši čelnik HR Herceg Bosne mogao bi tako biti jedan od prvih osuđenika iz BiH koji će zatvorsku kaznu služiti u Hrvatskoj. Njegov zagrebački branitelj Zvonimir Hodak najavljuje, pak, da će odlazak u zatvor pokušati spriječiti podnošenjem ustavne tužbe i zahtjevom Ustavnom sudu da donese privremenu mjeru kojom bi zaustavio izvršenje presude do odluke o toj tužbi.

Bendera je Vrhovni sud FBiH pravomoćno osudio 2006. Presudu je dvije godine poslije potvrdio i Ustavni sud BiH, a u lipnju prošle godine Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je da Bender kaznu odsluži u Hrvatskoj na temelju sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dviju država. Zagrebački Županijski sud potvrdio je zatim presudu iz BiH, na što se Bender neuspješno žalio Vrhovnom sudu, koji je zaključio da Županijski sud nije bio ovlašten ocjenjivati činjenice utvrđene presudom te da je pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje izvršenja kazne. Vrhovni sud ustvrdio je da nije riječ o postupku u kojem bi se utvrđivala krivica osuđenika te da je po sporazumu između Hrvatske i BiH država izvršenja, u ovom slučaju Hrvatska, vezana za utvrđene činjenice na kojima se temelji sudska odluka. Benderov branitelj smatra, pak, kako je riječ o krivom tumačenju sporazuma.

“Uvjeren sam da je riječ o katastrofalnoj odluci koja ne može proći”, izjavio je Hodak, koji smatra da sudovi u BiH spomenuti sporazum tumače suprotno. “Ako domaći sudovi nisu nadležni za ulaženje u meritum stvari, zašto onda zakazuju sjednice. Najbolje je da samo preuzmu presudu iz BiH i da osuđenik odmah ode na odsluženje kazne”, rekao je Hodak koji smatra da je u slučaju njegova branjenika riječ o “političkoj odluci”.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
18:09 16.02.2011.

kriminalac kome je maloi 44godine ,neka trune u lrpoglavi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?