ITALIJA

Italija će prepoloviti broj parlamentaraca

Talijanski parlament
30.08.2011.
u 10:57

Ustavnim zakonom broj parlamentaraca prepolovit će se sa 945 na 473 te će se ukinuti 110 provincija

RIM – Broj parlamentaraca će se prepoloviti, ukinut će se provincije, oporezivat će se jahte i skupi automobili, u mirovinski staž se neće moći ubrajati godine novačenja (sada vojska nije obvezna) i studiranja itd., samo su neke novosti koje će se uključiti u mjere vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija s kojima se u dvije godine uvode rezovi teški 130 milijardi eura. Od 5. rujna će se o tim mjerama otvoriti parlamentarna rasprava, a za 6. rujna je najavljen opći štrajk protiv vlade.

Posebnim ustavnim zakonom će se prepoloviti broj parlamentaraca sa 945 (630 zastupnika i 315 senatora) na 473 (315 zastupnika i 158 senatora) čime će se godišnje uštedjeti 130 milijuna eura troškova za političare. Time se neće uštedjeti samo na plaćama i ostalim dodatnim privilegijama parlamentaraca, nego i na troškovima održavanja parlamenta, prostorija parlamentaraca itd. Ustavnim zakonom će se ukinuti i 110 provincija (kotareva, a po nazivu provincije su, na primjer, i kratice na registarskim tablicama automobila) čime će se uštedjeti 12 milijardi eura godišnje. Dio poslova koje su obavljale provincije prebacit će se na regije, a dio na općine.

Velik dio novca prikupit će se strožom kontrolom nad onima koji izbjegavaju plaćati poreze na luksuz. U Italiji se godišnje utaji 120 milijardi eura poreza, prema procjeni državnog računovodstva, ali i oni koji plaćaju izbjegavaju platiti porez na sve što posjeduju. Osnovni primjer su jahte i velike jedrilice, kojih u Italiji ima oko sto tisuća, ali ako se računaju i manje barke, onda Talijani posjeduju ukupno više od 620 tisuća raznih plovila. Porez bi se trebao plaćati samo na velike jahte i jedrilice, ali one su uglavnom registrirane ili na osobe koje nemaju ništa, odnosno svoje ime „posuđuju“ bogatašima koji svoja plovila registriraju na one koji ne trebaju prijavljivati porez, ili, kao što mnogi čine u Hrvatskoj, jahtu registriraju na neku svoju tvrtku koja im, pak, iznajmljuje to isto plovilo. Na taj način se izbjegava plaćanje poreza na kupnju i iznajmljivanje plovila. Sada će se tome stati na kraj, odnosno i tvrtka u vlasništvu bogataša ili člana njegove obitelji na koju je naslovljeno plovilo morat će plaćati poreze.

U Italiji ima oko 35 tisuća takvih poduzeća koja služe samo za izbjegavanje plaćanja poreza. Iznos neplaćenog poreza je oko tri milijarde eura godišnje.

Oporba drži kako ni te vladine mjere još nisu dovoljne za poravnavanje državnog duga koji iznosi 120 posto bruto nacionalnog proizvoda (BNP) i koji bi do konca 2013. trebao biti poravnat. Također se optužuje vladu kako u mjerama ne postoji ništa što bi potaknulo proizvodnju, smanjilo broj nezaposlenih itd. Parlamentarna rasprava sigurno će biti oštra, a najveća talijanska sindikalna konfederacija CGIL najavila je opći štrajk protiv vladinih mjera za 6. rujna.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?