Unatoč svemu

Isusova prva propovijed!

Fra Iko Skoko
26.01.2013.
u 12:32

“Isus nas želi osloboditi od robovanja duhovnim strastima, prirodnim silama i društvenim nepravdama”.

U prošlu nedjelju smo na svim svetim misama u cijelom svijetu slušali odlomak iz Ivanova evanđelja koji govori o Isusovu prvom čudu, koje se zbilo na svadbi u Kani Galilejskoj. Sutra ćemo u svim crkvama na svetim misama slušati odlomak iz Lukina evanđelja koji govori o Isusovoj prvoj propovijedi! Isus je nakon svog krštenja i četrdesetodnevnog posta u pustinji počeo javno djelovati. Išao je od mjesta do mjesta i propovijedao Kraljevstvo Božje i pozivao na obraćenje! Obično je Isus nastupao u sinagogama. Židovi su imali samo jedan hram, onaj u Jeruzalemu, a druga mjesta u kojima su oni živjeli imala su sinagoge. Sinagoge su židovske bogomolje u kojima su se vjernici okupljali radi čitanja Tore, molitve i poslova važnih za njihovu zajednicu.

Luka zapisa: “I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotnji u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano: ‘Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.’ “Nakon što je pročitao svetopisamski tekst rekao je: “Danas se ispunilo
ovo pismo što vam još odzvanja u ušima”. Komentirajući ovo evanđelje, Živko Kustić je zapisao: “Usporedimo što je važnije: Isusovo prvo čudo ili Isusova prva propovijed? Prvo je čudo bilo potrebno onim ljudima koji su slučajno ostali bez vina usred svadbe. Da su to bili bogatiji ljudi, ili da je one godine grožđe bolje urodilo, to im Isusovo čudo ne bi ni trebalo. Prva Isusova propovijed daleko je zamašnija. Radost i sloboda ljudima su mnogo potrebniji od vina”! Zaključuje on:

“Isus nas želi osloboditi od robovanja duhovnim strastima, prirodnim silama i društvenim nepravdama”.

Evanđelje koje govori o Isusovoj prvoj propovijedi čita se i danas jer Crkva želi da dođe do nas Isusova riječ kao što je došla do njegovih suvremenika u Palestini i kao što je dolazila tijekom dvije tisuće godina do brojnih ljudi i naroda!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?